Zdravlje i preventiva u Atomskoj banji

Jedan od mojih tekstova o Atomskoj banji Gornja Trepča, objavljen u Politici maja 2010. godine imao je naslov „Mesto gde izvire zdravlje“.  Raduje me što je od tada „poruka domaćina koju sam prenela“  posle radnog boravka u Banji postala sastavni deo svake priče o poznatom i priznatom lečičištu podno Vujna.

Atomska banja Gornja Trepča nekad i sad
Atomska banja Gornja Trepča nekad i sad

Atomska banja zaista jeste mesto gde izvire zdravlje jer je jedna je od retkih banja u svetu koja pomaže u procesu zaustavljanja bolesti i znatnom oporavku obolelih od multipla skleroze.

Oni, koji su se u njoj lečili ili boravili i osetili blagotvorno dejstvo vode, vazduha i zdrave hrane, kažu da ovde, u jugozapadnoj Šumadiji, na obroncima planina Vujan i Bukovik izvire zdravlje. Kako i ne bi kad je Banja izolovana od prometnih saobraćajnica i vreve okolnih gradova ( G. Milanovac, Čačak i Kraljevo), smeštena u uzanoj kotlini rečice Banje, okružena gustom šumom. Ne čudi što je Gornja Trepča meta investitora i prva privatizovana banja kod nas.

Od privatizacije koja se desila 2008. godine do sada novi vlasnik je ulaganjima u objekte, opremu i zaposlene, udahnuo potpuno novi život ovom lečilištu. Postojeći objekti su rekonstruisani, a 2010. je u Atomskoj banji osnovana Specijalna bolnica za rehabilitaciju obolelih od reumatskih i neuroloških bolesti.

Lečilište poseduje sve objekte potrebne za smeštaj i lečenje pacijenata. Medicinska rehabilitacija se odvija u hidroterapijskim blokovima opremljenim najsavremenijim uređajima iz domena fizikalne medicine, a uz stručni nadzor lekara specijalista iz oblasti interne i fizikalne medicine, neurologije i reumatologije.

Atomska banja Gornja TrepčaPočetkom 2012. godine u okviru banjskog kompleksa otvoren je novoizgrađeni hotel Vujan čime su se stekli uslovi za prijem većeg broja korisnika koji imaju potrebu za rehabilitacijom, kao i turista koji svoj odmor žele da provedu u ovom delu Srbije.

Osim lečenja, posetioci banje mogu uživati u velnes i spa tretmanima. Dan mogu ispuniti šetnjom do crkve Presvete Bogorodice iznad izvora u samoj Gornjoj Trepči, mogu posetiti manastr Vujan ili neki od deset manastira u ovčarsko – kablarskoj klisuri. U ovom kraju i bližoj okolini, tokom godine organizuju se različite kulturne i zabavne manifestacije, što opet može biti jedan od načina da boravak u banji bude sadržajniji.

Od početka godine za besplatne vaučere za odmor u Srbiji prijavilo se 1.737 građana

Domaći turisti, priliku za boravak pod povoljnijim uslovima u Atomskoj banji, mogu iskoristiti  uz vaučere Vlade Republike Srbije za subvencionisani odmor. Podsetići, prijavljivanje je na šalterima JP Pošta Srbije, a rok za realizaciju vaučera je 20.11.2017. godine.

Senka Lučić / Foto: arhiva ABGT

 

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *