Autoput Ljig – Preljina: svečano otvaranje deonice

0
1706

Svečanost povodom nekoliko puta odlaganog puštanja u saobraćaj deonice autoputa Ljig – Preljina na Koridoru 11,  biće upriličena sutra od 11 časova na Takovskoj petlji. Otvaranju će prisustvovati predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Foto Glas zapadne Srbije
Foto Glas zapadne Srbije

     Premijer  je, kako prenosi Tanjug, učestvujući predhodnih dana u letonskoj prestonici Rigi na šestom samitu šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, između ostalog razgovarao i sa predstavnicima kineske kompanije CRBC o potpisanim deonicama.

     „Juče je potpisan Surčin-Obrenovac, sutra otvaramo Ljig-Preljina, odnosno Ljig-Čačak, od 40,4 kilometra, ostaje da se završe deonice Obrenovac-Ub i treći deo deonice Lajkovac-Ljig”, rekao je Vučić.

     On je dodao i da je od prioritetnog značaja da uskoro ponovo s njima dogovaramo Preljina-Požega, od 31 kilometar.

     „To je značajno zbog puta ka Užicu. Onda bismo do Zlatibora, kada bismo to završili, bili za kratko vreme, što bi povećalo turistički potencijal”, rekao je premijer.

     Prema njegovim rečima, ostaje izgradnja i 107 kilometara od Požege do Boljara, do granice sa Crnom Gorom.

     „Imamo tih teških 107 kilometara, koji se nikome ne isplate da gradi. To je procenjeno na 1,8 do dve milijarde koje treba da uložimo samo u tih 107 kilometara. Ako uspemo da se dogovorimo za neku vrstu koncesije za ceo put od Beograda do Bara, za šta nam je potrebna Crna Gora, onda bismo mogli da završimo nešto što smo decenijama sanjali”, rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je dodao da imamo sreću što je za to zainteresovana Kina, jer to ulazi u smernice iz Rige, odnosno izlaz na tri mora – Jadransko, Crno i Baltičko. „Srbija je u centru koridora puteva, i zato imamo priliku da ovo izgradimo”, rekao je Vučić.

Tanjug prenosi i da je Vučić poručio mu više nije želja da Srbija po broju izgrađenih kilometara samo prestigne period vladavine Josipa Broza Tita, već da to bude duplo više. „Želim da izgradimo dvostruko više kilometara puta nego što je izgrađeno za 35 godina njegove vladavine”, rekao je Vučić.

Foto Glas zapadne Srbije
Foto Glas zapadne Srbije

  Inače,  deonica koja će sutra svečano biti puštena u saobraćaj deo je budućeg auto-puta Beograd – Južni Jadran i dugačka je 40,4 kilometra. Glavni izvođač radova je azerbejdžanska firma „Azvirt“, a radovi su počeli sredinom 2013. godine.

     Izgradnja auto-puta Ljig–Preljina vredna je 300 miliona evra. Posao je finansiran iz kredita Vlade Azerbejdžana, a iz republičkog budžeta Srbije izdvojeno još osam miliona evra.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here