Banja Morahalom namerava da gradi srpski kulturni centar

Na poziv Zoltana Nogradija, gradonačelnika Morahaloma, u poseti ovom gradiću nadomak Segedina boravila je delegacija srpske zajednice u Mađarskoj, koju su činili Vera Pejić-Sutor, predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj i Ljubomir Aleksov, srpski predstavnik u Mađarskom parlamentu.

Foto. SNN
Foto. SNN

Morahalom, gradić u Županiji Čongrad, odavno je popularan i među turistima iz Srbije. Reč je o naselju koje se ističe svojom banjskom i zdravstveno-rekreativnom ponudom, a u njemu upravo iz tog razloga godišnje boravi oko 500.000 gostiju, od kojih je 300.000 iz Srbije. Ove informacije svojim gostima je saopštio gradonačelnik Nogradi i upoznao ih sa planom da u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Mađarska, bude izgrađen srpski kulturni centar, u čijem sklopu bi bila i pravoslavna kapela.

Cilj poduhvata je prilagođavanje srpskim turistima, koji u velikom broju posećuju Morahalom. Svi oni, pored mađarske, traže i srpsku kulturnu i gastronomsku ponudu, a domaćini će se potruditi da im omoguće i odlaske na bogosluženja. Vernici bi u kapeli mogli da zapale sveće, pomole se ili proslave crkvene praznike.

– Izgradnjom i osnivanjem srpskog kulturnog centra u Morahalomu, želimo da osvojimo poverenje gostiju iz Srbije i da ih vežemo za naš grad. Ova ustanova bi povezivala turizam i kulturu i imala zadatak da za goste iz Srbije obezbedi razovrsne programske sadržaje. Želimo da se naši gosti iz Srbije osećaju kao kod kuće, pa nam je plan da izgradimo jednu umetničku dvoranu za 400 osoba, zatim malu srpsku pravoslavnu kapelu, kao i prostorije za nacionalnu gastronomiju. Sem toga, svakako ćemo izgraditi i punktove, svojevrsne trgove, gde će posetioci moći da uživaju u srpskoj muzičkoj, plesnoj i likovnoj ponudi – rekao je gradonačelnik Nogradi za Srpske nedeljne novine i dodao da bi uporedo sa izgradnjom srpskog kulturnog centra u Morahalomu, otpočela i izgradnja mađarskog kulturnog centra na Paliću, u Srbiji.

Izvor: SNN, Budimpešta/23. maj 2016.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *