U susret BEAN festivalu na „Salašu 137“

0
1531

12. Međunarodni BEAN festival održaće se 10. i 11. septembra na „Salašu 137“ kod mesta Čenej nadomak Novog Sada.

BEAN festival

Udruženje građana „Ekocentar Vodomar 05“ nastavljajući svoju misiju koja ima za cilj promociju pasulja kao jednog od najomiljenijih jela u Srbiji, poziva na nezaboravno druženje na 12. međunarodnom BEAN festivalu.  

BEAN festival

Koncept festivala – međunarodnog takmičenja u kuvanju pasulja, ostaće prepoznatljiv, ali i oplemenjen novim sadržajima.

– Pored takmičenja u kuvanju pasulja na tradicionalan način, posetioci će moći da uživaju u neodoljivim uskusima i drugih jela od pasulja. Naravno biće u prilici da probaju i ostale specijalitete vojvođanske kuhinje kao što su vrući čvarci, perkelti, krofne, štrudle, pite i druga slatka i slana jela pripremljena u čarobnom ambijentu kultnog vojvođanskog salaša – kaže Dragan Vukotić, vođa organizacionog tima jedinstvenog BEAN festivala. 

Salaš 137 mapa festivala

Iza ovog tima je decenijsko iskustvo. Vođeni snagom volje, iz godine u godinu podižu kvalitet i standarde u organizaciji, obaraju rekorde u broju učesnika i posetilaca BEAN festivala… Iznad svega su dobri domaćini, koji kao pravi profesionalci posećuju i druge manifestacije (kao učesnici), zbog čega imaju veliki krug prijatelja.

BEAN festival

U pratećem delu festifala biće organizovana “Salašarska pijaca” i to je jedinstvena prilika da posetioci degustiraju i kupe domaće proizvode, do vina i rakoje do rakiju, organskih proizvoda i zimnice.

Za sve one koji nisu bili u prilici do sada da vide kako se proizvodi rakija, organizatori će prikazati tradicionalno pečenje rakije a moći će i da se proba vruća rakija sa kazana.

Ono što iz godine u godinu privlači veliku pažnju posetilaca jesu, sada već prepoznatljive “Ravničarske igre” i pomalo čudne discipline: bacanje starog bicikla u dalj, nadvlačenje konopca, brzo prenošenje pasulja…  

Vukotić, dodaje i da posetioci imaju priliku da prođu kratku školu jahanja ili da se provozaju fijakerom i iz drugog ugla uživaju u idiličnom ambijentu vojvođanskog salaša. Pripremljen je bogat muzički program, vredne nagrade, specijalni gosti i nagradna igra za posetioce. 

BEAN festival

Kotizacija za takmičenje u kuvanju pasulja iznosi 4.000 dinara. Pobednicima takmičenja pripašće 50.000, drugoplasiranoj ekipi 30.000 a trećeplasiranoj 20.000 dinara.

Pored pobednika specijalno će biti nagrađeni najudaljeniji takmičar, najuređeniji štand, najoriginalniji naziv ekipe, najbolji pokušaj i druge utešne nagrade. 

Organizatori festivala su „Ekocentar Vodomar 05“ i „Salaš 137“, uz podršku sponzora i prijatelja festivala, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.

 

Info i prijave: http://beanfestival.rs/

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here