Eko plantaže Tamnjanica

0
668
Selo Tamnjanica u opštini Bela Palanka danas ima potpuno drugačije značenje: priroda, umetnost, lepota, lavanda, smilje, borovnica, med, Pigmalion…
Svaka od ovih reči nosi jednu priču i poruku, poruku da je sve moguće pa čak i od jednog pasivnog kraja napraviti mesto koje budi lepa osećanja bilo da ste ljubitelj zdravog života ili umetnosti.
Kolekcionar i organizator kulturnih aktivnosti iz Slovenije Gorazd Čuk je pre tri godine u ataru sela Tamnjanica kupio i zasadio 53 hektara lekovitim biljem, borovnicom i ružama.
Paralelno sa poljoprivredom Gorazd je pokrenuo i brojne umetničke aktivnosti preko svog Udruženja „Pigmalion“.
Gorazd, inače okuplja poznata slikarska imena koja imaju priliku da stvaraju upravo u ovakvom jednom prirodnom ambijentu. U Tamnjanici je ugostio više od 45 slikara, vajara i fotografa iz celog sveta koji su imali priliku da rade na otvorenom, uživaju u pejzažu i poljima aromatičnog bilja. Tu su nastale i prelepe skulpture u belom mermeru koje su danas izložene u poljima.

Na eko plantažama se nalazi i vinograd sa četiri sorte grožđa na jednom hektaru koji se nalazi na nadmorskoj visini od 515 metara nadmorske visine. Meteorološki uslovi pružaju povoljne uslove za uspešan uzgoj vinove loze. Posetioci mogu da probaju razne vrste vina kao to su: Merlot, Saberne, Frank, Sauvignon blanc…..
Na plantažama se nalazi i destilerija u kojoj se bilje prerađuje i dobijaju eterična ulja.
Eko plantaže u Tamnjanici prerastaju u jedan od turističkih potencijala naše opštine. Sve je više turista i grupa koji žele da ih posete i uživaju u prirodi, umetnosti i mirisima aromatičnog bilja.

Izvor: Turistička organizacija Bela Palanka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here