BELGRADER – sir jakog karaktera

Novo i veoma upečatljivo gurmansko iskustvo svakako je punomasni polutvrdi sir sa pečatom BELGRADER. E sad, ako ste pomislili da je još jedan strani brend ušetao na našu teritoriju, grdno ste se prevarili. I meni se to desilo kada sam prvi put videla  zlatne kolutove sa tamnim otiskom BELGRADER. A ustvari reč je o potpuno domaćem proizvodu – srpskoj gaudi, proizvedenoj ispod Cera, planine gde se stvarala istorija. Tamo, u okolini Šapca, u Mlekari Pocerski Metković danas se gradi nova istorija, proizvodi se sir jakog karaktera, a osnovna sirovina je sveže domaće kravlje mleko.

Foto: Senka Lučić
Foto: Senka Lučić

Zvaničnoj proizvodnji započetoj pre godinu dana predhodio je period eksperimentisanja. Inicijatori proizvodnje su, pored dobre volje imali staru recepturu holandske gaude, od koje su na putu do željenog ukusa, kako kažu, skrenuli u neku drugu stranu i napravili gaudu, ali srpsku.

Foto: Senka Lučić
Štand Belgrader sira na 10. Rakija Festu u Mikseru / Foto: Senka Lučić

Prodaju su počeli skoro jer su proizvodni kapaciteti relativno ograničeni, trenutno na nekih 50 kilograma dnevno. Mleko otkupljuju direktno od farmera iz kraja, imaju svoje tehnologe i mnogo strpljenja… Za jedan kilogram sira potrebno je 10 litara mleka, za kalup od 10 kg ukupno 100 litara mleka. Zbog specifičnog procesa proizvodnje koji podrazumeva i zrenje sira koje u specijalnim uslovima, do spremnosti proizvoda za tržište u proseku prođe devet meseci. Sir ne nastaje preko noći i verovatno je u svemu ovome tajna savršenog ukusa i jakog karaktera.

Za sada se BELGRADER sir proizvodi uglavnom u kalupima od 10 i 2,5 kilograma, iz kojih se na kraju već pomenutog zrenja od devet meseci, dobijaju kolutovi za kilogram ili dva manje težine. Nedavno su nabavili i kalupe iz kojih će izlaziti kolutovi sira težine od pola kilograma.

Foto: Senka Lučić
Foto: Senka Lučić

Što se tiče prodaje, BELGRADER sir za sada je moguće kupiti samo u Srbiji, u lancu Aroma i UniverExsport marketa, kao i u nekoliko manjih specijalizovanih radnji u Beogradu. U isčekivanju dozvola za izvoz, proizvođači uz mnogo truda i strpljenja kreću sa otkupom većih količina mleka i proširenjem proizvodnih kapaciteta. Idu dalje, ponosni što su reakcije kupaca odlične, posebno kada saznaju da je sir proizveden u Srbiji.

Senka Lučić

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *