Dvotočkaši zamenili Ćiru

0
1708

Zahvaljujući IPA projektu prekogranične saradnje između Hrvatske i BiH pod nazivom „Biciklom kroz istoriju – Revitalizacija stare uskotračne pruge „Ćiro“, revitalizovana je i adaptirana uskotračna železnička pruga kojom će umesto starih vozova na ugalj ubuduće voziti – bicikli.

Foto: Trebinje turizam
Foto: Trebinje turizam

U pitanju je staza kojao buhvata pružnu trasu od Neuma, Čapljine, Mostara, preko Ravnog i Trebinja i dalje prema dubrovačkoj opštini Konavle, kuda će se, uz zaustavne stanice, kretati turisti-biciklisti, i to svojim biciklima ili onim koje će moći besplatno pozajmiti na već pomenutim zaustavnim stanicama.

Foto. trebinje059.com
Foto. trebinje059.com

Za adaptaciju diela pružne trase, obeležavanje same staze, postavljanje znakova, uređenje biciklističkih stajališta i nabavku samih bicikala bosanskohercegovačkoj strani pripalo je 300.000 od oko 650.000 evra koliko je ukupni budžet projekta.
Kako je to projektom planirano, sama staza iz Opštine Ravno vodi do nekadašnje raskrsnice vozova Hum kod Trebinja, a jednim delom magistralnog pravca se prostire do samog Trebinja, gdje će takođe biti postavljeni znakovi i info table, obeežena maršruta.

Foto: trebinje.info
Foto: trebinje.info

Maršuta će, između ostalog, prolaziti pored stare železničke stanice gde je kao turistička atrakcija postavljena „ćirova“ lokomotiva, a u nastavku iste dolazi se do turističkog informativnog centra, gde će zainteresovani turisti moći dobiti informacije o turističkoj ponudi Trebinja, ali i o samom projektu.
Implementacijom projekta obogatiće se postojeća turistička ponuda Trebinja novim atraktivnim sadržajem, a osim toga što predstavlja jedan od prvih projekata prekogranične saradnje ovog kraja sa susjednom Hrvatskom pogodan je za proširenje za Crnu Goru, koja ovim projektom nije obuhvaćena, i to u Nikšić i južno u Herceg Novi dokle je pruga nekad išla.

Foto: Trebinje turizam
Foto: Trebinje turizam

Takođe, ovo bi u dogledno vreme mogla biti i maršruta kojom bi vozio turistički vozić koji bi bio isplativ za tri susedne države, ali bi se usput, na zaustavnim stanicama, mogli postaviti i štandovi s autohtonim proizvodima ovih krajeva poput hercegovačkih vina, meda, smokava, sira, različitih ručnih radinosti i turističkih prospekata.
U narednom periodu planirano je postavljanje signalizacija za ovaj projekat na području Trebinja, čime će se stvoriti uslovi da se ovaj deo rute i zvanično promoviše.
Takođe, opšte je mišljenje da bi boljim pretstavljanjem javnosti Rimskog puta koji je vodio iz pravca Dubrovnika, preko oblasti Petrovo Polje i Zupci, do Konavala i Crne Gore, na kome su putu otkrivena dva objekta: dve takozvane vile rustice koje su danas nažalost zarasle u šiblje, navedena bi deonica bila nezaboravan spoj vekova i neponovljiv doživljaj.

Foto: dubrovnikadventures.com
Foto: dubrovnikadventures.com

Opšti cilj ovog projekta je doprinos integraciji privrede u pograničnim područjima Hercegovine i Dubrovačkoneretvanske županije kroz razvoj nove zajedničke turističke ponude – biciklističke staze.
JU Turistička organizacija Grada Trebinja je partner na projektu iz Bosne i Hercegovine, dok su nosioci projekta, Javno preduzeće „Vjetrenica“ Popovo polje (Bosna i Hercegovina) i opština Konavle (Republika Hrvatska), uz partnere: Regionalnu razvojnu agenciju REDAH, Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA, Udruženje za promociju biciklizma „Hercegovina Bike“, Turističku zajednicu opštine Konavle, te opštinama Čapljina, Ravno i Neum koje su saglasne da bi nastavak projekta značio i zagarantovani uspeh u svakom pogledu.

Izvor: Trebinje turizam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here