Božićna poslanica Patrijarha srpskog Irineja

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uputio je Božićnu poslanicu u kojoj vernike poziva da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi – u ljubavi Božića.

Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej / Foto: SPC
Njegova Svetost Patrijarh srpski G. Irinej / Foto: SPC

On je poručio neka od ovog Božića oživi Srbija i neka njene porodice ispuni radost i dečija igra.

Patrijarh srpski pozvao je vernike da se posebno mole za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolevku. Istakao je i da će Kosovo ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim.

– Dok je Srba biće i Kosova, Kosovo je duša Srbinova, zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve u Božićnoj poslanici uz želju da Bog podari mir i blagoslov svemu narodu Svom.

Patrijarh je istakao da je srpski narod narod Božića, deo Naroda Božijeg ili svega roda hrišćanskog.

– On je i narod Svetog Save, narod svetog cara Lazara Kosovskog i svih ostalih mučenika i novomenika koji u zla vremena postradaše, kao vitlejemska deca, za istinu i pravdu Božiju, rekao je patrijarh Irinej.

Poglavar SPC je svu duhovnu decu u Otadžbini i rasejanju pozvao da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u  ljubavi Božića.

Neka ovaj Božić, kaže patrijarh Irinej, prizove u zajednicu sve one koji su se na bilo koji način odvojili od Crkve Boga Živoga i neka nestaju jeresi i raskoli. U ove blagoslovene božićne dane molimo se Gospodu, Caru mira da ugasi neprijateljstva među narodima da spase ljude Svoje širom sveta i da bude milostiv svima nama, porućio je poglavar SPC.

U poslanici patarijarh Irinej ističe da nam Božić ukazuje i na svetinju života i služenje životu, ne samo biološkom već i večnom, a ne na robovanje smrti, napominjući da je svemu od Boga darovan život, a posebno ljudskom biću.

-Božić nas osnažuje i vraća biblijski blagoslov. Rađajte se i množite i napunite zemlju. Daj Bože da ovaj blagoslov postane mera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubistva i čedomorstava bio zamenjen rajskim mirom i punoćom života. Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dečija igra, kaže u božićnoj poslanici poglavar SPC patrijarh Irinej.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *