Čačanka umetnost stvara na haljinama

Za jedinstvene i neobične kreacije čačanske modne dizajnerke Maje Pantović (30) za samo godinu dana, otkako se bavi ovim poslom, pročulo se širom Starog kontinenta, kao i među visokim modnim krugovima u Americi.

Maja Pantović sa ručno oslikanim haljinama / Foto: Novosti – V. Ilić

Razlog je što je mlada Čačanka uspela da spoji modu i slikarstvo, pa haljine koje izađu iz njenog studija, ili bolje reći ateljea, predstavljaju pravo umetničko delo, jer ih je svojom rukom oslikala i dala im poseban pečat i prepoznatljivost.

Maja je posle završenog fakulteta počela da radi u struci, odnosno da se bavi grafičkim dizajnom, ali, kako kaže, to joj nikada nije bila želja. Ono što je oduvek privlačilo bilo je slikarstvo.

– Želela sam da upišem Akademiju, ali mi je otac govorio da od toga nema velike vajde, te da svi čačanski slikari voze bicikle. Zato sam studirala grafički dizajn, rekla nam je ova Čačanka. – Ipak, u meni je stalno gorela želja za slikanjem, a posebno kada sam uvidela da u grafici dosta toga zavisi od kompjutera i mašine. A ja sam uvek bila takvog ubeđenja da mašina nikada ne može da zameni čovekove ruke.

Tako se Maja prošle godine odlučila da sa mesta direktora očeve firme ode svojim putem, u privatnike, i otvori sopstveni studio u kome će dizajnirati odevne predmete, oslikavati ih i krojiti. Ljubitelji mode odmah su na njenim kreacijama prepoznali zadivljujuće motive, krojeve, spoj tkanina i materijala koji su nespojivi. Majina originalnost oduševila je posebno žene, koje su oduvek tragale za neobičnim, do sada neviđenim.

Njen studio nazvan je „Gufo“, što na italijanskom znači sova, i što je čest detalj na Majinim kreacijama, a zbog toga što ova ptica predstavlja simbol mudrosti i čuvara drevnih znanja.

Grafički dizajner sa slikarskim afinitetom / Foto: V. Ilić, Novosti

– Oslikavam haljine, venčanice, košulje, pantalone…, svu odeću – žensku, mušku, dečiju, ali i obuću, kućni dekor, pa čak i nameštaj, kazala nam je Maja. – Radim i po narudžbinama, odnosno naslikam šta ko god želi, ali mi je draže da mi mušterija ostavi odrešene ruke. Dovoljno mi je da osobu upoznam nakratko i odmah u glavi stvorim sliku koja treba da se nađe na njenoj, recimo, haljini. Imam mušteriju, koja mi je samo poslala fotografiju i ostavila me da radim sama. Kada sam joj poslala haljinu, javila mi se i kroz plač od uzbuđenja i emocija nije mogla da mi se zahvali. To su momenti koji se u ovom poslu pamte. Za nezaborav su i mlade koje su mi poverile da im „napravim“ venčanicu za najvažniji dan u njihovim životima. I one su ostale bez teksta, a sa većinom sam postala veliki prijatelj.

Maja ističe da su njene mušterije iz gotovo svih gradova u Srbiji, ali i u inostranstvu. Svaki komad garderobe koji izađe iz njenog ateljea je unikat, to mnoge mušterije natera da upravo dođu kod nje.
– Moje kreacije našle su se i u Londonu, i to u prodavnicama gde se prodaju modni detalji koje nose čuvene muzičke i filmske zvezde. U pregovorima sam sa ljudima iz visoke mode u Los Anđelesu. Nadam se uspehu i da ćemo viđati moje kreacije širom sveta, zaključila je Maja Pantović.

Trajne boje

Boje kojima Maja oslikava odevne predmete su posebne, i teško se do njih dolazi. One su trajne i ne mogu se skinuti sa materijala, pa čak ni ako se peru na 30 stepeni u mašini.
Što se tiče cene Majinih kreacija, ona ističe da su veoma pristojne.

Izvor: Novosti, Vladimir Ilić

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *