Manastir Dovolja

Manastir Dovolja sa crkvom Uspenija Presvete Bogorodice nalazi se u Crnoj Gori, u zaseoku Dovolja udaljenom oko četrdeset pet kilometara južno od Pljevalja.

Manastir Dovolja / Foto TO Pljevlja
Manastir Dovolja / Foto TO Pljevlja

Bliže odredište je desna obala reke Tare u blizini sela Premćani.
Ktitor i vreme gradnje još uvek nisu pouzdano utvrđeni. Manastir se prvi put pominje 1513.godine kadaga je posetio mitropolit hercegovački Jovan pa se zaključuje da je podignut još u XV veku. U XVIII veku u manastir su donete mošti Svetog Arsenija iz Peći, a kasnije su prenete u manastir Dobrilovinu.

Nekada je bio važan duhovni centar Potarja, u kojem su se, zahvaljujući svom skrivenom položaju sklanjale dragocenosti iz drugih verskih centara koji su bili na udaru Turaka.

U manastiru Dovolja zamonašen je patrijarh srpski Arsenije Čarnojević, a manastir je bogoslužbenim knjigama darivao Petar Petrović Njegoš.

Kroz svoju dugu i burnu istoriju više puta je rušen i spaljivan, pa iz pepela podizan. Ipak, u najvećem delu svoje istorije važio je za bogat i ugledan manastir. 

Manastir je opusteo krajem XIX veka. Poslednjih godina XX veka počela je obnova manastira. Konačno, 2005. godine završeni su rekonstruktivni zahvati na urušenoj crkvi i podignut novi drveni zvonik.

 

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *