Postoji li bezbedan odmor u leto 2020.?

Navika da leti odlazimo na odmor, nastala je kod nas u ranom detinjstvu. Da li se možemo odvići od letovanja zbog straha od bolesti, ili poštujući savete lekara? Naravno da možemo, ali ne moramo!

Poremećaj uobičajenog načina života i informacije o posledicama pandemije proizveli su kod nas strah, a jedini način da se zadrže dobre navike i izbegne stres, je život uz poštovanje nauke i struke. Gde je tu letovanje i odmor? Iz Vrnjačke Banje poručuju da je neskromno reći da je odmor kod njih bezbedniji, nego da građani ostanu kod svojih kuća.

„Sa medicinskog aspekta, letovanje nije samo navika, već i neophodnost”, kaže Dr sci. med. Dejan Stanojević, direktor SB Merkur. “Dvonedeljno odsustvo od kuće nije samo subjektivni osećaj isključenosti iz strestnog okruženja, već vrlo realni zdravstveni benefit tokom boravka u prirodi. Šetnja prostranim banjskim parkovima na bezbednom rastojanju od drugih prolaznika i tretmani lekovitim vodama, savršeni su za zdravlje i odmor”.

Od početka širenja virusa Covid19 i naučnih saznanja o prenošenju s osobe na osobu, usledili su brojni apeli stručnjaka o nošenju maski i rukavica i mnogi su prihvatili nove modele ponašanja. Ipak, ostaje dilema da li je poštovanje procedura dovoljno za minimalni rizik od zaraze.

„Mi u Merkuru imamo ljude koji su se školovali da bezbedno vode goste kroz ovu situaciju, a na gostima je samo da budu kooperativni“, nastavlja dr Stanojević. “Striktno se primenjuju bezbednosne procedure i SVAKOG GOSTA TESTIRAMO, a eventualne asimptomatske slučejeve vraćamo u sistem zdravstvene zaštite u mesto iz kojeg je došao.”

Ne možemo se ponašati kao da se ništa ne događa, ali možemo mirno i racionalno, uzeti u obzir sve činjenice, slušati stručnjake i nastaviti živeti bezbedno.

Znači, za sve one koji imaju poteškoća da se nose s ovom situacijom, imaju osećaj straha od putovanja, ili letovanja u doba Korone, savetujemo da IPAK nastave život normalno, da odu na letovanje i obnove energiju… ALI NA NAJBEZBEDNIJI NAČIN!

Kako bi imali i kvalitetni odmor i sačuvali svoje fizičko zdravlje.

Promena mesta boravka je jedna od osnovnih ljudskih potreba – U prilog jačine ljudske želje i potrebe za putovanjem govori činjenica da je nakon ogromne krize –  katastrofalanog Cunamija u Japanu u martu 2011. godine uz pad broja inostranih turista za oko 62%, već nakon godinu dana turistički promet vraćen na raniji obim. Bezbednosne mere i visok nivo zaštite bili su novi sastavni deo svih turističkih protokola – i ljudi su nastavili da uživaju u turističkim putovanjima.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *