Beč: Klimt i antika – erotski susreti

© Belvedere, Wien/ Johannes Stoll

U bečkom muzeju Donji Belvedere 23.juna je otvorena izložba posvećena fascinantnom dijalogu između radova Gustava Klimta i antičke umetnosti.

© Belvedere, Wien/ Johannes Stoll

Odabrana dela iz stvaralaštva umetnika pokazuju glavnu promenu u njegovom shvatanju antike. U Klimtovim, pod uticajem historizma nastalim, ranim radovima bili su motivski detalji koji su ga zanimali. Posle 1900. godine Klimt prenosi duh antike u svoju sopstvenu formu izraza. Izložba prikazuje ovaj razvoj kroz konfrontaciju sa antičkim idealima koje je Klimt uzimao sa vaznog slikarstva ili replika antičkih skulptura.

© Belvedere, Wien/ Johannes Stoll
© Belvedere, Wien/ Johannes Stoll

Takođe vrhunac izložbe predstavlja 1907. godine crtežima Gustava Klimta ukrašeno novo izdanje Lukijanovih Razgovora hetera (oko 120-185. godine naše ere). U ovom posebnom erotikonu povezani su eksplicitni crteži Klimta sa opremom Bečkih radionica Jozefa Hofmana u jednu od najlepših knjiga evropskog jugendstila.

Odabrani primeri antičkog vaznog slikarstva crvenih figura na izložbi koja će moći da se vidi do 8.oktobra, prikazuju one svetove u koje je antički autor Lukijan uvrstio svoje „Razgovore hetera“. Uprkos vremenskoj distanci od više od dve hiljade godina u interakciji antičkog vaznog slikarstva i Klimtove umetnosti linija ispoljava se iznenađujuća podudarnost koja prikazuje nove poglede umetnika na razumevanje antike.

Izvor: Eurocommpr

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *