Sabor trubača u Guči od 10. do 14. avgusta

Domaćin 56. Sabora trubača biće predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Najbolja truba Guča 2015. / Foto: GZS
Najbolja truba Guča 2015. / Foto: GZS

Dragačevski sabor trubača, kao jedna od najposećenijih manifestacija u našoj zemlji, ove godine održaće se po 56. put u Guči.  Period održavanja je od 10. do 14. avgusta, a u toku pet festivalskih dana, dva koncertna i tri trubačka, organizator je pripremio brojne novine i bogat program. Organizatori i domaćini očekuju rekordnu posećenost, a želja im je da u Guču dođe više od 600.000 domaćih i inostranih gostiju.

Guča 2016

Dani planirani za nadmetanje trubačkih orkestara su zaredom od 11. do 13. avgusta, dok su 10. i 14. avgust rezervisani za neke druge zvuke, koncerte estradnjaka: Svetlana Ceca Ražnatović, „Riblja čorba“, Severina i Miroslav Ilić.  Na pozornici Centra za kulturu u centru dragačevske varoši u nedelju je planiran nastup benda „Very Naiss“ iz Niša.

Aplikacija za Mikro trening

U finalnom takmičenju učestvovaće 18 seniorskih trubačkih orkestara, pobednika predtakmičenja koja su organizovana u Surdulici, Zlatiboru, Boljevcu, Kotraži i Kovačici.  Prema najavama organizatora na Saboru će od ove godine biti uveden novi programski sadržaj pod nazivom „Takmičenje majstora trube“, koji će okupiti orkestre čiji su kapelnici osvajači majstorskog zvanja.

majstorsko pismo

– Posle dugog niza godina, u Guči ćemo prvi put imati najbolje među najboljima. Za osvajača ovog prestižnog priznanja, koje nosi naziv „Šampion Guče za 2016. godinu“, obezbeđena je statua „Desimir Perišić“ – prvog pobednika Sabora u Guči, kao i vredna nagrada u iznosu od milion dinara. Inače, svi učesnici „Lige šampiona Guče“ dobiće povelju „Desimir Perišić“ i nagradu u iznosu od po sto hiljada dinara – ističu organizatori.

Pored najboljih iskusnih trubača, u Gući se prvog dana već tradicionalno održava takmičenje mladih trubačkih orkestara, u omladinskoj i pionirskoj kategoriji.

Njeno veličanstvo – žena

Centar za kulturu organizuje i brojne druge sadržaje koji prezentuju srpsku narodnu radinost i tradiciju. Posetioci će imati priliku da vide uvod u stalnu postavku izložbe radova dragačevskih tkalja, likovne izložbe, izložbu privrede i dragačevske turističke ponude, kao i brojne nastupe kulturno-umetničkih društava i pevačkih grupa. Biće predstavljene i nove knjige o Saboru i Dragačevu, a tu su i momačka nadmetanja u sportskom višeboju, izbor najlepše zdravice i najlepše narodne nošnje.

Guča 2016.

Očekuje se da će do kraja godine u centru Guče biti završeni radovi na izgradnji Doma trubača za smeštaj trubačkih orkestara o kome se poslednjih godina samo mnogo pričalo…  Vrednost ovog poduhvata je 36 miliona dinara, bez opreme, od čega je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo sredstva u iznosu od 30 miliona dinara.

Tesla, Milanković i Pupin – Sveto Trojstvo (IV)

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, zajedno sa Vladom Republike Srbije, takođe je pokrovitelj Sabora trubača, koji organizuje Opština Lučani, uz podršku partnera Sabora, kao što su „Jelen“ pivo, koje je generalni sponzor manifestacije, „MTS“, „Pionir“ iz Subotice, „Alfa Plam“ iz Vranja i „Milšped“ iz Beograda.

Novo mesto za uživanje – hotel Iris na Zlatiboru

Sabor trubača u Guči je već godinama jedan od događaja koji našu zemlju čini jedinstvenom na kulturnoj i turističkoj mapi sveta. Upravo ova „svetkovina trube“ Srbiju predstavlja kao zemlju optimizma, veselja i iskrenog gostoprimstva – kao destinaciju sa koje gosti odlaze puni dobre energije, sa lepim utiscima i trajnim uspomenama.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *