Eleon – grčko ekstra devičansko maslinovo ulje i u Srbiji

eleon-uljePremium proizvod, hladno ceđeno maslinovo ulje ELEON grčkog proizvođača Mediterranean natural Foods (MNF), proglašeno za najbolje maslinovo ulje na svetu,  odnedavno je prisutno i na tržištu Srbije. Mesečno se flašira samo 3000 litara čime se čuva vrhunski kvalitet ulja i to je glavni razlog što se izvozi u svega nekoliko zemalja.

-Eleon maslinovo ulje je najbolji i najzdraviji proizvod iz njihovog asortimana. Pored SAD, Rusije, Izraela i Belgije, od letos je zahvaljujući tradicionalnom grčko – srpskom prijateljstvu, dostupno i kod nas. Doktor Lapas, jedan od akcionara u grčkoj fabrici je dugogodišnji prijatelj naše porodice tako da smo dobili ekskluzivno pravo uvoza i prodaje ulja u Srbiji, kaže Dragan Stojanović iz kragujevačke firme MNF EleonSr.

Ulje ELEON se kompletno proizvodi u Grčkoj od 2012. godine kada je udruživanjem porodičnih proizvodnji tri lekara, glavnih akcionara, osnovana firma „MNF“ – Mediterranean natural Foods.

maslinovo ulje Eleon

U maslinjacima podignutim na plantažama najjužnijeg Grčkog, suncem okupanog ostrva Krita, masline se ubiraju ručno u fazi potpune botaničke zrelosti, kada su najbogatije svim važnim nutrijentima. U roku od 24 sata se prevozi do destilerije na Halkidikiju gde se podvrgavaju procesu hladnog ceđenja na temperaturi koja ne prelazi 25°Celzijusovih. Brzom preradom se čuva karakteristična aroma svežih maslina i blago gorak ukus posle konzumiranja. U roku od tri dana se flašira ekstra devičansko ulje vrhunskog kvaliteta  i spremno je za izlazak na tržište. Jedna od karakteristika kvaliteta je niska kiselost od 0,18%, što je 6,5 puta manje od kiselosti koju imaju druga visokokvalitetna ulja (0,80%). Ulje se pakuje u bočice zaštićenog dizajna, a datum proizvodnje i geografsko poreklo sastavni su deo informacija na ambalaži, naročito što su količine koje se proizvode ograničene.

13508995_816220418511769_8348460891680747385_nmaslinovo ulje eleonOčigledno je da su proizvođači od početka znali u kom pravcu idu tako da je njihovo ulje vrlo brzo na međunarodnim sajmovima počelo da osvaja najznačajnija priznanja za kvalitet. U 2015.godini priznanja za ELEON ulje su se ređala jedno za drugim:

-u Izraelu ponelo GRAN PRI (Terraolivo), svrstano je u top deset najboljih ulja sveta i proglašeno za najbolje Grčko ulje,
-u Njujorku u aprilu prošle godine osvojilo je srebrnu medalju u konkurenciji preko 700 proizvođača iz 25 zemalja sveta u kategoriji ekstradevičanska ulja,
-u Atini je dobilo srebrnu medalju za vrhunski kvalitet hladno ceđenih ulja…

Senka Lučić

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *