Klimtov „Poljubac“ na novoj adresi

Copyright: Poljubac © Belvedere, Wien, Foto: Lea Titz & Markus Guschelbauer

Na stogodišnjicu smrti bečkog slikara Gustava Klimta, 6. februara, njegovo čuveno delo „Poljubac“ menja stalnu lokaciju. Ovo delo će biti srž jedne nove izložbe u bečkom muzeju Belvedere, koja se otvara 1. marta 2018. godine.

Copyright: Poljubac © Belvedere, Wien, Foto: Lea Titz & Markus Guschelbauer

Slika najpoznatijeg ljubavnog para istorije umetnosti donedavno se nalazila u zapadnom krilu muzeja Belvedere. Sada je premeštena u istočno krilo gde se nalazi prostorija specijalno napravljena za Klimtov „Poljubac“. Povod selidbe je prezentacija slike u okviru nove izložbe.

 

Sa 24 slike ovog kontroverznog umetnika bečki Belvedere je u posedu najveće zbirke Klimtovih dela na svetu. Nova vitrina koja prikazuje Klimta i njegovu životnu saputnicu Flege isprepletane u bliskom zagrljaju, štitiće sliku ne samo od mogućih oštećenja bojom ili dodirom, već i od projektila, navodi se u saopštenju Predstavništva Grada Beča – Eurocomm-PR Beograd.

„Svakom vremenu njegova umetnost, umetnosti njena sloboda“ glasio je čuveni slogan secesije koji zlatnim slovima blista na zgradi bečke secesije. Klimt je sve do danas jedan od najuzornijih umetnika secesije. Klimtov „Poljubac“, koji važi za „Superstar“ u svetu umetnosti, sa milionima posetilaca svake godine demonstrira njegovu bezvremenost.

Uskoro će u muzeju biti postavljen Selfie-Point gde će posetioci moći da se slikaju ispred kopije čuvenog dela.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *