Muzej voštanih figura u Jagodini

Za razliku od 2008. godine kada je bujicom svakojakih komentara propraćeno aprilsko otvaranje Muzeja voštanih figura u Jagodini, sadašnja slika, i ona u međuvremenu pokazale su da je otvaranje bilo pun pogodak. 

Patrijarh Pavle
Patrijarh Pavle / Foto JST

Pun pogodak jer je vrlo brzo Muzej postao prava turistička atrakcija, nezaobilazna stanica Jagodinaca, đačkih ekskurzija i svih ostalih posetilaca koji se mogu svrstati u kategorije od radoznalaca do pravih turista.

Ovo je prvi muzej ovog tipa u Srbiji i šesti u Evropi. Sastavni je deo turističko – sportskog kompleksa koji čine moderan sportski centar, Akva park otvoren 2007. godine, gradski park Đurđevo brdo – popularno i prelepo sređeno izletište Potok sa letnjom scenom i, Zoološki vrt „Tigar”. Potez na kome se nalaze važi za najlepši deo i najveću jagodinsku atrakciju koju godišnje poseti oko 500 hiljada turista.

 Filip Visnjić
Filip Visnjić / Foto JST

– Izložbeni prostor čine dve prostorije, a u stalnoj postavci trenutno je 31 eksponat. Figure su odrađene potpuno prirodnim veličinama. Nisu odrađeni od čistog voska ve ć sa dodatnim primesama zbog čega se moraju održavati na temeraturama od 17 do 20 stepeni. Za izradu jednog eksponata potrebno je od tri do šest meseci i u tom poslu učestvuje čitav tim stručnih ljudi, počev od vajara koji vajaju same likove, vlasuljara koji ima rade kosu, bradu i brkove do modelara koji im rade garderobu. Oči su rađene od porcelana i od stakla, zapravo sa očnim medicinskim protezama da bi izgledale što realnije – objasnili su nam zaposleni u Muzeju.

 Karađorđe
U većoj prostoriji, levo od ulaza, u potpuno prirodnoj veličini, poređani su eksponati važnih ličnosti iz naše istorije, nauke, kulture, crkve i politike: Filip Višnjić, Vuk Karadžić, Njegoš, Knez Lazar, Hajduk Veljko, Stevan Sinđelić, Karađorđe Petrović, Miloš Obrenović, Car Dušan, Nikola Tesla, Nikola Pašić, Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Pavle Vujisić, Patrijarh Pavle, Tito, Slobodan Milošević, Zoran Đinđić, Vojislav Koštunica, Vuk Bojović… A stigao je i Putin… Jedini eksponat odrađen u dva primerka jeste figura Nikole Tesle pored kojih se najviše posetioci i zdržavaju.

Nikola Tesla
Nikola Tesla / Foto JST

Centralno mesto zauzimaju Sveti Sava i kralj Petar Prvi Karađorđević. Iza njih je postavljena originalna kočija kralja Milana Obrenovića, stara više od 150 godina. Po starosti ova kočija zauzima treće mesto u Evropi, a interesantno je da je ona u potpuno ispravnom stanju. Kočija je u vlasništvu manastira Jošanica u blizini Jagodine, a u muzeju je izložena kao reversirani eksponat u cilju veće dostupnosti posetiocima.

Sveti Sava i Petar Prvi Karađorđević
Sveti Sava i Petar Prvi Karađorđević / Foto JST

U drugoj, manjoj prostoriji preko puta ulaza, mesto za „voštani prikaz” dobili su poznati sportisti Vlade Divac, Saša Đorđević i Novak Đoković.

Novak Đoković, Vlade Divac, Aleksandar Đorđević
Novak Đoković, Vlade Divac, Aleksandar Đorđević / Foto JST

Muzej iz dana u dan beleži sve veći broj posetilaca. Ovde je posebno je živo u sezoni đačkih ekskurzija kada u toku dana Muzej poseti veliki broj dece iz različitih mesta, a kako bi im posvetili dovoljno pažnje u sam prostor u jednoj turi za razgledanje uvodi se samo grupa od 50 đaka. Prezentacija traje oko pola sata uz osnovno objašnjenje svakog eksponata ponaosob. Sve uglavnom teče lagano i spontano, a jedini problem zaposleni imaju što, kad su veće grupe ne mogu da proprate sve posetioce koji iz radoznalosti dodiruju figure, zbog čega se povremeno susreću sa delimičnim oštećenjima eksponata, najčešće ruku.

 Jefimija
Jefimija / Foto JST

Saznali smo, što je jako interesantno, da deca solidno poznaju istoriju, prepoznaju likove i uvek imaju neko pitanje. Lik Jefimije mnogima je nepoznat i pitanja su pored te figure najčešća. Veliko oduševljenje kod školaraca izaziva drugi deo gde su sportisti. E tu im je sve poznato i sa velikim oduševljenjem komentarišu i figure i prave poređenje sa svojim živim idolima, među kojima prednjači Novak Đoković.

Tito
Tito / Foto JST

Naši domaćini prepričavali su nam i kako su se u toku prezentacija naša susretali sa raznim pitanjima posetilaca, a kao jedno od interesantnijih je pitanje jednog đaka prvaka. Naime, dečica, rođena mnogo godina posle Titovog doba, misleći da je on policajac, najčešće pitaju zašto je izložen ovde.

Milos Obrenovic
Milos Obrenović / Foto JST

– Fascinantno je da odlično poznavanje istorije pokazuju đaci četvrtog razreda. Nasuprot tome, žalosno je to što odrasli manje znaju, posebno ljudi koji potiču sa naših prostora a žive u inostranstvu. Dešavalo se da oni ne znaju ko je Nikola Tesla i nemaju predstavu o Nemanjićima, Obrenovićima –  ističu zaposleni u Muzeju voštanih figura u Jagodini.

Njegoš
Petar Petrović Njegoš / Foto JST

Zdovoljni što u njihov grad i Muzej dolazi sve više turista, nisu propustili priliku da pohvale i svoje sugrađane, meštane Jagodine koji su redovni posetioci Muzeja. Oni su ujedno i dobri promoteri jer, kako nam je rečeno, kad god imaju goste oni ih obavezno dovedu da vide postavku voštanih figura.

By JST

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *