Marija Krstić, mlada Kanađanka srpskog porekla

Marija Krstić je mlada Kanađanka srpskog porekla, ima 14 godina i višestruka je pobednica i vicešampionka najvećeg svekanadskog muzičkog takmičenja.

Marija Krstić 7 Foto: Youtube
Marija Krstić 7 Foto: Youtube

Novo priznanje Marija je dobila junskim nastupom sa još tri mlada umetnika-pobednika pred punom salom (240 mesta) Univerziteta Otava. Voditelj koncerta bio je maestro Aleksandar Šeli, dirigent velikog orkestra Nacionalnog umetničkog centra, jedne od najznačajnijih kanadskih kulturnih institucija.

“Ponosna sam što, nastupajući na kanadskim takmičenjima i koncertima, postižem lične uspehe. Na neki način tako predstavljam i Srbiju, odnosno srpsku iseljeničku zajednicu u Otavi i Kanadi. Velika želja mi je da koncertiram i u zavičaju i upoznam mlade, ali i istaknute srpske muzičke umetnike”, izjavila je za Betu Marija Krstić.

Ona je dodala da će početkom jula šesti put nastupati na svekanadskom muzičkom takmičenju, ovog puta svirajući “Koncert broj 5, opus 37” belgijskog kompozitora i violiniste Anrija Vijetana. Do finala je stigla odličnim izvođenjima dela Sen Sansa i Betovena na provincijskom takmičenju u Ontariju, a Mendelsona i Paganinija na regionalnim kvalifikacijama.

Nacionalna kanadska muzička takmičenja mladih talenata klasične muzike održavaju se od 1958. Svake godine oko 600 mladih umetnika od sedam do 30 godina konkuriše za muzičke stipendije.

Marija Krstić redovno nastupa u Otavi, a održala je i svoj solistički prolećni koncert, jedan od nekoliko njenih koncerata u prikupljanju sredstava za kupovinu klavira za prvi Srpski centar u istoriji prestonice.

Članica je gudačkog ansambla “Vihovski”, s kojim je nastupala u Nacionalnoj galeriji Kanade. Svirala je i na humanitarnom koncertu za decu Kambodže i drugim priredbama. U maju je odabrana za nacionalno takmičenje Montrealskog simfonijskog orkestra u kategoriji izvođača mlađih od 17 godina.

Osim što godinama pohađa časove violine, polaže i ispite programa Kraljevskog muzičkog konzervatorijuma, koji obuhvataju i teoriju muzike i sviranje klavira. Marija Krstić tečno govori srpski jezik. S dvojicom braće i roditeljima, inženjerima visoke tehnologije, svake godine posećuje zavičaj, a ovog leta boraviće i u Austriji pohađajući master radionice profesorke muzičkog fakulteta u Kelnu Ute Hasenauer.

Izvor: Beta

Објављено
Категоризовано као Mozaik, Život

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *