Konkurs za posao bez radnog vremena: SOS roditelj – oslonac i podrška za decu bez roditeljskog staranja

Pre tačno deset godina prvi put sam u dnevnom listu Politika pisala tekst o Sos Dečijem selu iz Kraljeva. Povod je bio konkurs ove ustanove kojim su tražili mame/hranitelje, tj. lica spremna da deci pruže ljubav, osećaj pripadnosti i sigurnosti. Tekst (možete pogledati na dnu strane) je imao veliki odjek u javnosti, u šta sam se lično uverila kroz telefonske pozive u redakciju, kao i kroz povratne informacije koje sam dobijala iz SOS Dečijeg sela iz Kraljeva. Ovih dana, ponovo sam dobila personalizovani dopis iz Fondacije SOS Dečija sela Srbija uz želju da u javnost pošaljem novu priču jer su u potrazi za novim SOS roditeljima i SOS tetama.

Evo priče o njima, o poslu bez radnog vremena SOS roditelja koji će, kao i svi mi koji svakodnevno brinemo o svojoj deci, biti oslonac i podrška mališanima bez roditeljskog staranja.

Više od 220 miliona dece u svetu odrasta bez roditelja ili drugog adekvatnog oblika brige. U Srbiji je oko 6.000 dece koja rastu u hraniteljskim porodicama ili domovima za decu i mlade.

SOS Dečija sela Srbija, kao organizacija posvećena brizi o deci u riziku i pružanju podrške najugroženijim porodicama, od 2005. godine, kroz svoj osnovni program – SOS Dečije selo Kraljevo, pomažu da deca bez roditeljskog staranja odrastaju u novim porodicama i domu punom ljubavi.

SOS Dečije selo Kraljevo predstavlja jedinstven koncept brige o deci bez roditeljskog staranja, koji deci pruža mogućnost da odrastu u brižnom porodičnom okruženju, u SOS hraniteljskim  porodicama. SOS Dečije selo je mreža od 14 hraniteljskih porodica koje čine SOS majke/hraniteljice i deca, koja su ovde našla novi dom, u kojem odrastaju sa SOS roditeljem  i biološkom i SOS braćom i sestrama.

-Velika prednost za decu bez roditeljskog staranja koja dolaze iz velike biološke porodice, je činjenica da braću i sestre nikada ne razdvajamo, već oni nastavljaju svoj život zajedno u novoj porodici, što predstavlja ključnu prednost u odnosu na druge oblike zaštite, poručuju iz SOS Dečijeg sela.

U proteklih 12 godina, brinuli su o 130 mališana svih uzrasta, iz cele Srbije. Danas su neki od njih uspešni studenti, roditelji i samostalno koračaju kroz život. Od početka veruju da svako dete treba da ima brižnog roditelja i da odrasta sa braćom i sestrama, u sopstvenoj kući, i u podsticajnom okruženju. Na ovom načelu se temelji porodični pristup u SOS Dečijim selima.

-Živimo život kao i sve druge porodice. Jedni drugima pomažemo, dogovaramo se, planiramo razna putovanja, smejemo se, plačemo, živimo život. Jedan dan koji za neku porodicu traje dugo, za nas je prilično kratak, kaže Biljana Momčilović, koja, kao SOS mama trenutno brine o šestoro dece u SOS Dečijem selu Kraljevo.

A zanimanje SOS hranitelja/roditelja nije samo posao. To je poziv, koji podrazumeva život u SOS Dečijem selu, u porodičnim kućama, zajedno sa decom, i celodnevnu brigu o deci bez roditeljskog staranja. SOS roditelj gradi blisku vezu sa svakim detetom koje mu je povereno, pruža sigurnost, ljubav i stabilnost  neophodne za odrastanje i razvoj svakog deteta. Pored toga, SOS roditelj usmerava razvoj dece, vodi domaćinstvo, i prepoznaje i poštuje porodične veze svakog deteta, njihove kulturne korene i religiju. Brine o deci 24 sata, svih 365 dana u godini, radeći sve ono što rade svi drugi roditelji, i mnogo više, jer treba stvoriti i održati nove veze i bliskost sa decom koja nisu biološki vezana za SOS roditelje i koja, veoma često, imaju tešku životnu priču i traumatska iskustva.

-To nije samo posao. Moj život je bogatiji za sedam, osam članova porodice. Kada padnem i osećam da ne mogu više, oni su ti koji me podignu da idem dalje, ističe SOS mama Biljana.

SOS roditelj može postati samo ona osoba koja je spremna  da svoj život posveti  brizi o deci, da im pruži  novi dom, ljubav, osećaj pripadnosti i  podršku za pravilan razvoj svih potencijala. Mora biti fleksibilna, tolerantna, posvećena, ali i odlučna, dosledna u adekvantim vaspitnim metodama, istrajna u vaspitavanju dece i mladih i pružanju podrške i onda kada je to veoma zahtevno i teško. Takođe, mora da ispuni kriterijume potrebne za dobijanje licence za hraniteljstvo, po programu koji sprovode Centar za porodični smeštaj i usvojenje i nadležni Centar za socijalni rad.

Kandidati za SOS roditelje prolaze nekoliko faza procesa selekcije, a izabrani kandidati se uključuju u  edukaciju, koja se sastoji od teoretske i praktične obuke. Takode, oni treba da budu spremni da se presele i žive u porodičnim kućama u SOS Dečijem selu u Kraljevu. SOS roditelj može biti i u braku, tada je važno da drugi bračni partner takođe ima motivaciju i ispunjava uslove za ovakvu vrstu života i brige o deci. Ako imaju svoju decu, bitno je da je cela porodica spemena da prihvati nove mališane i da zajedno žive kao jedna velika porodica.

SOS roditeljima u svakodnevnoj brizi o deci pomoć pružaju SOS tete – porodične asistentkinje, koje im pomažu u svim obavezama koje se tiču vođenja domaćinstva i dečijeg odgoja  i brinu o deci, tako što provode određeni broj sati nedeljno u SOS porodici. Takođe, SOS porodice imaju kontinuiranu stručnu podršku psiho-pedagoškog tima, koji čine savetnici za hraniteljstvo, psiholog, socijani radnik, pedagog, kao i eksterni saradnici: logoped, psiho-terapeut, profesori i volonteri.

SOS Dečija sela Srbija trenutno su u potrazi za SOS roditeljima i SOS tetama. Zainteresovani kandidati mogu se informisati o konkursu i na njega prijaviti putem sajta www.sos-decijasela.rs. ili poslati svoju biografiju i motivaciono pismo na adresu SOS Dečije selo, Ul. Prvomajska br. 46-A, 36000 Kraljevo, faksom: (036) 375 468 ili elektronski na mejl posao@sos-decijasela.rs.

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane  1949. godine, koja danas u 134 zemlje pomaže 1 200 000 ljudi.  Organizacija je u Srbiji prisutna od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centar za podršku porodici u Nišu, Obrenovcu i Beogradu, Programe podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu i programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

U nastavku pročitajte tekst iz arhive iz 2007./Politika

Mnogo više od posla

Фото: СОС Дечије село Краљево

SOS Dečije selo iz Kraljeva oglasilo je slobodna radna mesta za SOS mame/hranitelje, tj. lica spremna da deci pruže ljubav, osećaj pripadnosti i sigurnosti. Konkurs je objavljen sredinom ovog meseca, a zainteresovani mogu da se prijave do petog septembra.
Da je u pitanju mnogo više od običnog posla objasnila nam je Vesna Mraković-Jokanović, direktorka SOS Dečijeg sela u Beranovcu kod Kraljeva, navodeći da zainteresovano lice mora da bude profesionalac u brizi za decu, da živi sa decom u kući u sklopu Sela, da vodi njihov razvoj i nezavisno rukovodi domaćinstvom. Na prvom mestu je bliska veza sa poverenim detetom, kome će izabrana osoba kao prava majka/hranitelj da pruži potrebnu ljubav, sigurnost i stabilnost zdrave porodice.

– Pre svega tražimo lica koja nisu u braku i nemaju dece ili su ona već odrasli ljudi jer izabrana osoba mora da bude posvećena i da živi sa decom u Selu. Poželjna je starost od 28 do 40 godina (mada nije presudno) i minimum srednja škola, a kandidati mogu da budu i muškarci, mada do sada nije bilo takvih slučajeva, jer tek 0,1 odsto ispuni potrebne uslove – ističe direktorka Sela. Insistira se da osoba može da prepozna interese i potrebe dece, da im izađe u susret i da se oko njih angažuje kao drugi roditelj-hranitelj, tj. da ima pravilnu motivaciju.

Kandidate će proveravati stručnjaci različitih profila, obavezni su lekarski pregledi, provera potrebnih dokumenata, tri intervjua. Sledi boravak od sedam do deset dana u porodicama u Selu, upoznavanje sa životom i radom, novim zaduženjima i obavezama, i, što je najbitnije, da li u svemu tome vide sebe.

Nova selekcija za dalju praktičnu i teoretsku obuku u trajanju od skoro tri meseca je sledeći korak: stanuju u porodicama i pomažu mamama kao tete. Ujedno prate stručna predavanja o pravilnom odgajanju i nezi, ali i razumevanju specifičnih potreba dece. U tom periodu imaju priliku da pokažu fleksibilnost, toleranciju i spremnost da zaista prihvate decu kao svoju porodicu. U ta tri meseca do izražaja dolaze osobine čoveka i postojanje motivacije za ovakav vid posla i života. Posle toga konačnu odluku donosi Selo, ali i kandidat.

Selekcija će se obavljati kako budu pristizale prijave jer se insistira na kvalitetu kandidata. Zato, ukoliko vidite sebe u ovoj priči, pokušajte da budete među tri mame (hranitelja) i dve tete potrebne Dečijem selu.

Dok traje obuka kandidati imaju nadoknadu troškova i neku vrstu džeparca. Izabrana osoba zaključuje ugovor o radu sa Selom za 40 sati rada nedeljno, a sve iznad toga je po ugovoru o porodičnom smeštaju koji svaki hranitelj zaključuje sa centrom za socijalni rad, odnosno državom. Osim plate koja se uplaćuje na jedan račun, na drugi račun se dobija novac za pokrivanje svih potreba domaćinstva (izuzeti su struja, voda, telefon) i najviše sedmoro dece.

Kao i svi zaposleni i mame/hranitelji imaju godišnji odmor, jedan slobodan dan nedeljno kada ih 24 sata menjaju tete, tj. osobe koje im inače nekoliko puta nedeljno, na četiri ili osam sati, pomažu u brizi o deci.

Autor: Senka Lučić, četvrtak, 23.08.2007. 

http://www.politika.rs/scc/clanak/3580/Много-више-од-посла

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *