Od danas jedinstveni komorski sistem

Novi zakon o komorama, obavezno članstvo i jedinstveni komorski sistem koji počinje da funkciniše danas 1. januara 2017. godine, doneće privredi još veći uticaj na kreiranje regulatornog okvira i privrednog ambijenta, u čemu će značajnu ulogu imati regionalni parlamenti privrednika.

– Svaki će privrednik ubuduće moći da bude biran i da bira članove regionalnih parlamenata, koji će učestvovati u zakonodavnom procesu, predlagati donošenje novih ili izmene postojećih propisa. Privredna komora Srbije će zastupati ušaglašeni stav cele privrede, biće organizacija svih privrednika i preduzetnika, a ne klub velikih ni malih, jedne ili druge industrije“, objasnio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.
Foto: Kolubarske.rs
Foto: Kolubarske.rs

Suština rada Komore je zaštita interesa privrede i posebno je važno što je Komora dobila zakonsko pravo da daje mišljenje na predloge zakona i drugih propisa, mera, politika strategija koje Vlada donosi ili upućuje parlamentu, a koji se tiču privrede.

Prema njegovim rečima, zakonom je ustanovljena obaveza Komore da izdaje kvartalne analize primene propisa u praksi i dostavlja ih vladi da bi se pratili efekte propisa na privredu. Istovremeno, PKS je sa većinom ministarstava formirala radne grupe da bi zajedno analizirali inicijative i rešavali probleme privrednika.
– To je od suštinskog značaja za budućnost dijaloga svake vlade i privrede kako bismo imali što bolji privredni ambijent i kvalitetnije zakone koje privrednici svakodnevno žive, ocenio je Čadež navodeći da je PKS u prethodnom periodu učestvovala u više od 60 radnih grupa resornih ministarstva za donošenje novih i izmene postoječih zakona i drugih propisa.
 
Zakonsko članstvo, objedinjavanje resursa komorskog sistema i jačanje kapaciteta PKS, omguoćilo je unapređenje postojećih, razvoj novih servisa i veču podršku privredi u rešavanju svakodnevnih problema i jačanju sposobnosti da više proizvodi i izvozi. Posebnu pažnju, PKS posvežuje digitalizaciji svojih usluga.
– Od septembra je čak 18 servisa – dokumenata potrebnih privredi u svakodnevnom poslovanju podignuto na elektronski nivo, tako da privrednici iz cele Srbije po sertifikate ili potvrde, uglavnom vezane za uvozno izvozne poslove, više ne moraju da dolaze u Beograd, već mogu da ih dobiju iz svojih kancelarija, posredstvom portala E-usluge, rekao je Tanjugu predsednik PKS.
Privredna komora Srbije
Jedan od prioritetnih aktivnosti PKS i u narednoj godini, najavljuje Čadež biće podrška internacionalizaciji privrede. Dodaje da je samo u ovoj godini u zemlji i inostranstvu, organizovano više od 100 događaja čiji je cilj bio promocija izvoza i povezivanje naših kompanija sa stranim firmama – potencijalnim investitorima i kupcima naših proizvoda.
– Brojke dovoljno govore šta je već funkcionalni sistem komore doneo doneo privredi. Na 40 velikih bilateralnih foruma održano je gotovo 6.000 B2B sastanaka. Komora je ove godine organizovala i podržala nastup 125 kompanija na osam velikih sajmova u Nemačkoj, Rusiji, Francuskoj, Holandiji, Albaniji… Već tokom ovih sajamskih manifestacija 29 kompanija sklopilo je ugovore vredne više od 50 miliona evra i dogovorile su još veće poslove, napominuo je predsednik PKS.
Čadež posebno izdvaja Dane dobavljača, uslugu po kojoj je PKS postala prepoznatljiva, a ukviru kojih je u proteklih godinu i po dana domaćim kompanijama omogućeno da razgovaraju, povezuju se i dođu do konkretnih poslova sa velikim međunarodnim kompanijama poput Simensa, IKEA, Boinga, Metro-a, Eberšpehera, Cumtobel grupe…
Jedan od najvažnijih zadataka PKS prema njegovim rečima je, da što više domaćih kompanija uđe u velike sisteme i postane deo njihovih dobavljačkih lanaca.
– U 2017.  predstoji nam stvaranje još efikasnije i fleksibilnije organizacije, koja će biti manja, jeftinija, koja će privrednicima, za jednu članarinu, dosta nižu od dosadašnje, pružati više, kvalitetnije i bolje usluge u jedinstvenom sistemu na teritoriji cele zemlje, objasnio je Čadež.
Govoreći o investicijama u srpsku privredu, predsednik Komore istakao je da vrlo brzo očekuje nekoliko novih velikih investicija u poljoprivredu i elektronsku industriju. Prema njegovim rečima, međunarodna poslovna zajednica Srbiju sve više prepoznaje kao veoma dobru investicionu destinaciju.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *