Restoran Lorenzo & Kakalamba dobitnik je prestižne titule

Beogradski restoran Lorenzo & Kakalamba, poznat po fuziji toskansko pirotske gastronomije i ambijenta, dobitnik je prestižne gastro – enološke titule „Ambasador Luke“ koju dodeljuje toskanska vinska kuća Luce Della Vite.

Foto L&K
Foto L&K

Nagrada „Ambasador Luke“ predstavlja potvrdu gastronomskog i turističkog prestiža, i dodeljuje se po 40-ti put u svetu. Na prostoru istočne Evrope do sada su uručene četiri, dok ni jedna na prostorima ex-Jugoslavije. Ostalih 36 titula uručene su vrhunskim restoranima širom sveta, od Los Anđelesa do Tokija.

Priznanje će biti uručeno 20. septembra u 20 časova u prostorijama restorana Lorenzo & Kakalamba, uz prisustvo eminentnih ličnosti Beograda, Pirota i Srbije. Tokom dodele priznanja, održaće se i aukcija arhivskih vina a sav prihod biće doniran u humanitarne svrhe. Događaj se organizuje u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda.

Foto L & K
Foto L & K

Po saznanju menadžmenta toskanske kuće Freskobaldi, restoran Lorenzo & Kakalamba je jedini restoran koji na svakom stolu služi svakom gostu Laudemio Freskobaldi maslinovo ulje i balzamiko. Između ostalog, ovo je jedan od razloga zašto je upravo ovaj beogradski restoran zaslužo nagradu.

Vlasnica restorana Lorenco & Kakalamba, Sanja Đorđević je u Firenci završila akademiju „Apicius“ i time postala „master šef“ toskanske kuhinje. Specijalnost kuhinje Lorenza & Kakalambe je tradicionalna toskanska i pirotska kuhinja uz pripremu savremenih internacionalnih jela. Najveći gastronomski poduhvat restorana je da za Novu Godinu 2017. počinje priprema novog jela pod nazivom “Pirotska patka sa plavim očima”.

Pogledajte neke od njihovih specijaliteta i uverite se zašto su jedinstveni. Još bolje, proverite na licu mesta u neobičnom i prijatnom ambijentu. Posebnu pažnju obratite na opis ispod svakog tanjira… To su njihove ideje, za ovu priliku prekopirane sa njihovog zvaničnog sajta.

Melanzana parmigiana Jedno od omiljenih jela na bazi plavog patlidžana. Zato što je omiljena, zato se o nju i otimaju napoletanci, sicilijanci, a arapi kažu da ima njihovo poreklo… I kod nas u restoranu je omiljena, ali se ne morate otimati, uzmite je i uživajte!
Melanzana parmigiana
Jedno od omiljenih jela na bazi plavog patlidžana. Zato što je omiljena, zato se o nju i otimaju napoletanci, sicilijanci, a arapi kažu da ima njihovo poreklo… I kod nas u restoranu je omiljena, ali se ne morate otimati, uzmite je i uživajte!
Šušpe Recept: Vrednim rukama nanizati crvene paprike na predivne nize i njima ukrasiti fasadu kuće, balkon ili ulazna vrata. Ostaviti da se crvene ogrlice od paprika polako suše i poprime tamno crvenu nijansu. Sačekati zimske mesece pa osušenu papriku napuniti mlevenim mesom, pa zapeći u rerni. Ili jednostavno dođite u Lorenzo&Kakalamba i uživajteee !!!
Šušpe
Recept: Vrednim rukama nanizati crvene paprike na predivne nize i njima ukrasiti fasadu kuće, balkon ili ulazna vrata. Ostaviti da se crvene ogrlice od paprika polako suše i poprime tamno crvenu nijansu. Sačekati zimske mesece pa osušenu papriku napuniti mlevenim mesom, pa zapeći u rerni. Ili jednostavno dođite u Lorenzo&Kakalamba i uživajteee !!!

                                                    I neizbežna Pirotska peglana…

Kažu da ko jednom proba peglanu kobasicu, nikada ne zaboravlja taj ukus. Čuvena pirotska potkovica se pravi od telećeg, ovčijeg i kozjeg mesa. Potrebno je da se pegla svakodnevno 40 dana da bi dobila prepoznatljiv izgled. Nekada se nalazila isključivo na trpezama uspešnih trgovaca, a kažu da je čak i u dalekoistočnim haremima bila cenjena zbog svojih afrodizijačkih svojstava... Sada, lako dostupna u vašem Lorenzo & Kakalamba restoranu ;)
Kažu da ko jednom proba peglanu kobasicu, nikada ne zaboravlja taj ukus. Čuvena pirotska potkovica se pravi od telećeg, ovčijeg i kozjeg mesa. Potrebno je da se pegla svakodnevno 40 dana da bi dobila prepoznatljiv izgled. Nekada se nalazila isključivo na trpezama uspešnih trgovaca, a kažu da je čak i u dalekoistočnim haremima bila cenjena zbog svojih afrodizijačkih svojstava…
Sada, lako dostupna u vašem Lorenzo & Kakalamba restoranu 😉                                                                                                                    

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *