Štedljiva srpska kuća

Jedinstvena solarna kuća bajkovitog izgleda sagrađena 2000.godine u Boljevcima nadomak Beograda i dalje je jedna od energetski najefikasnijih kuća u Evropi.

Solarna kuća u Boljevcima
Solarna kuća u Boljevcima

Ova građevina bila je dovoljna preporuka za njenog projektanta, graditelja i vlasnika Milenka Milinkovića da u Kongu dobije posao na izgradnji niza sličnih objekata različite namene. Na taj način je po ko zna koji put potvrđeno da se srpska pamet, inovativnost i kvalitet više prepoznaju i vrednuju u svetu nego kod nas.

Štedljiva kuća napravljena je u formi kupole (polulopte) prečnika 18.5 metara i uz nju je pripojena garaža polucilindričnog oblika (9x18m) što čini ukupnom oko 2100 metara kubnih zatvorenog prostora. Sve je rađeno od prirodnih materijala, tehnologijom ferocementa po kojoj je Milinković poznat, cenjen i nagrađivan na inostranom tržištu. Primenom polukružnog oblika gradnje, kao i ukopavanjem objekta (većim delom) u zemlju, toplotni gubici svedeni su na minimum. Kako bi se na isplativ način maksimalno iskoristila sunčeva energija za zagrevanje kuće, južna strana kupole, vidljiva samo iz dvorišta, kompletno je u staklu(100 m²), kao i duža, takođe južna strana garaže na koju su postavljeni solarni kolektori ukupne površine 110 kvadratnih metara.

Južna strana kolektori i kupola u staklu
Južna strana kolektori i kupola u staklu

Kako nam je rekao, Milinković je gradeći svoj dom u Boljevcima težio minimalnom utrošku energije, ne samo u fazi izgradnje već i u eksploataciji, održavanju i celom životnom veku objekta. Po struci elektroinženjer i atomski fizičar, tražio je rešenje koje će obezbediti potpuni energetski optimum i uštedu u svakom smislu, jer je svest o ograničenim izvorima odavno u svetu nametnula potrebu za racionalnim korišćenjem energije. Da je u tome uspeo, dovoljno govori podatak da je potrošnja električne energije u njegovoj kući svedena do 15 kilovat časova po kvadratnom metru godišnje, dok štedljive kuće u svetu imaju potrošnju od oko 40 kilovat časova.

Milinković ispred solarne kuće/ Foto L. S.
Milinković ispred solarne kuće/ Foto L. S.

Gledano po vertikali, kuća – kupola ima četiri nivoa, dva stambena i dva tehnološka. Centralni nivo od 220 metara kvadratnih čine dnevni boravak, kuhinja, trpezarija, sanitarni čvor i bazen. Iznad su dve komforne spavaće sobe sa kupatilima. Spratove povezuje spiralno stepeništem sopstvene izrade napravljeno takođe u tehnologiji ferocementa. U centralnom delu dnevnog boravka, tik uz stepenište ugrađen je kamin čijim se loženjem (u periodu kada sunca nema dovoljno) takođe može zagrevati vazduh koji osim što cirkuliše oko ležišta kamina, uključuje se u centralni tok cirkulacije vazduha.

Dnevni boravak sa bazenom
Dnevni boravak sa bazenom

-Prilikom projektovanja solarne kuće cilj je bio da se ostvare što stabilniji mikroklimatski uslovi u kući bez obzira na temperaturu izvan nje. Dvostruka ljuska od koje je objekat izgrađen omogućuje cirkulaciju vazduha kroz zidove do kamenogakumulatora toplote i vraćanje istog kroz centralnu vazdušnu komoru u unutrašnjost objekta što omogućuje zimi grejanje a leti hlađenje vazduha u objektu. Kameni akumulator nalazi se u donjem tehnološkom nivou, ispod dnevnog boravka. To je najniži nivo, ukopan ispod nivoa okolnog terena. Služi za prikupljanje sunčeve energije kako bi se ona koristila u periodu kada je nema dovoljno. Tu je i centralna vazdušna komora sa otvorom prema dnevnom boravku. Deo kalote polulopte je četvrti nivo, odnosno drugi tehnološki. Organizovan je kao dve odvojene sabirne komore koje se nastavljaju na komore izmedu ferocementne ljuske i rebara od kojih je kupola napravljena. Na ulazu svake sabirne komore montirani su ventilatori čijim radom se procesorski upravlja. Na isti način upravlja se i radom ostalih izvršnih jedinica, vodenom pumpom, toplotnom pumpom, otvaranjem i zatvaranje prozora i elektromagnetnih vodenih slavina, objasnio je Milinković.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *