Karavan „Moja Srbija” u Beogradu

Posle dvanaest destinacija, koje je promotivni karavan Turističke organizacije Srbije obišao širom naše zemlje, na Trgu Republike organizovan je program „Pozdrav iz Beograda”, čime je ovogodišnja manifestacija završena.

20160709_175822
Sa centralne bine, okupljenim građanima i turistima prvo se obratio predsednik Skupštine grada, Nikola Nikodijević, ističući da je Karavan samo jedna u nizu manifestacija kojima se promoviše turizam u našoj zemlji i njenoj prestonici.
Pedsednik Skupštine grada, Nikola Nikodijević/Foto: L. S.
Pedsednik Skupštine grada, Nikola Nikodijević/Foto: L. S.

„Beograd je jedan od najbrže rastućih kontinentalnih turističkih destinacija. Vlada i grad Beograd imaju čvrsto opredeljenje da nastave da ulažu u ovu privrednu granu i da privuku što veći broj turista. Srbija je ekonomski i politički stabilna zemlja, a prema istraživanjima stranih agencija, Beograd je drugi grad u Evropi po bezbednosti, posle Stokholma. Turisti su sigurni i kada dođu, odavde ponesu sjajna iskustva. Broj turista se povećava iz godine u godinu, a to dokazuje činjenica da je za prva četiri meseca ove godine za dvanaest odsto više turista nego u istom periodu lane. Ipak, neprestano treba da se radi na ponudi novih i raznovrsnih sadržaja kako za decu i mlade, tako i za starije, te da se za turiste i posetioce kreira široka lepeza događaja”, rekao je Nikodijević.

On je istakao da je Beograd proglašen i za prvu sportsku destinaciju u Evropi, te da o tome svedoče brojna sportska takmičenja održana u njemu – u košarci, odbojci, vaterpolu, dok nas sledeće godine očekuje i atletsko dvoransko prvenstvo, kada će Beograd imati još jednu priliku da se pokaže kao dobar domaćin.

Direktor Turističke organizacije Srbije Marija Labović/ Foto: L.S.
Direktor Turističke organizacije Srbije Marija Labović/ Foto: L.S.

Direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović, pojasnila je da je cilj manifestacije predstavljanje turističkih potencijala zemlje i gradova u njoj, a posebno Beograda koji generiše najveći broj turista i posetilaca. Ona je izrazila zahvalnost svim gradovima i njihovim turističkim organizacijama jer bez njih manifestacija ne bi bila moguća i pozvala domaće turiste da bar deo svojih godišnjih odmora provedu u nekoj od brojnih atraktivnih turističkih odredišta u našoj zemlji.

Direktor Turističke organizacije Beograda, Miodrag Popović/Foto: L.S.
Direktor Turističke organizacije Beograda, Miodrag Popović/Foto: L.S.

Direktor Turističke organizacije Beograda, Miodrag Popović, sa skupa je poručio da je Beograd svet, ali da je pre svega Srbija. Zato je važno da obiđemo sopstvenu zemlju.

Minja Subota, Leontina i hor „Čarolija”/ Foto: L.S.
Minja Subota, Leontina i hor „Čarolija”/ Foto: L.S.

U zabavnom programu Dečjeg kulturnog centra Beograd učestvovali su Minja Subota, Leontina, Ivana Peters i hor „Čarolija”, a posetioci su mogli da uživaju i u spletu narodnih igara iz svih krajeva Srbije i koncertima gudača i pop i etno bendova.

20160709_175812 MS 1

Tokom manifestacije na Trgu Republike postavljeni su brendirani pultovi na kojima su posetioci imali priliku da saznaju više o turističkoj ponudi Srbije. Pored 15 pultova sa ponudom gradova koje je karavan do sada obišao, na desetak pultova predstavljena je i turistička ponuda naše prestonice. Razgledanje grada turističkim autobusom sa otvorenim krovom, kvizovi znanja i promotivni filmovi – sve je to bilo deo završne manifestacije na Trgu Republike.

Događaj je podržao i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, a mi smo ga uslikali pored štandova učesnika Karavana „Moja Srbija”.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić/Foto: L.S.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić/Foto: L.S.

I dok su posetioci na štandovima tražili informacije o srpskim destinacijama, zvaničnici su nakon obilaska predstavnicima medija izneli turističke rezultate koje Srbija beleži iz dana u dan.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izneo je podatak da je u Srbiji u prvih pet meseci ove godine povećan broj turista za 13 odsto, kao i da je vaučere do sada iskoristilo 32.000 ljudi, tako da će 2016. biti rekordna turistička godina ako takav trend bude nastavljen.

„U prvih pet meseci 2016. za 13 odsto je povećan broj turista, od toga 14 odsto rast broja domaćih turista i 12 odsto rast broja inostranih turista. Imamo i rast broja noćenja za 16 odsto, kao i devizni priliv koji je veći, takođe, za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Devizni priliv je veći izražen i u dolarima i u evrima, što je vrlo značajno, jer će biti smanjen deficit koji imamo u prilivu i odlivu sredstava od turizma. Ako se ovaj trend nastavi mislim da ćemo imati rekordnu turističku godinu kada je reč o domaćim i inostranim turistima”, rekao je Ljajić novinarima završnoj manifestaciji karavana “Moja Srbija“ u Beogradu.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić/Foto: L.S.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić/Foto: L.S.

Ministar je istakao da je rastu broja domaćih turista dominantno doprinela akcija sa vaučerima koju su svi ismevali.

„Do danas imamo 32.000 onih koji su koristili vaučere, ostalo je još 14.000 vaučera koji treba da se podele i nema nikakve sumnje da će do 15. oktobra, do kada građani mogu da se prijave, svi vaučeri biti potrošeni. To će značiti da imamo 300.000 noćenja više domaćih turista nego prošle godine, što je impozantan rezultat”, naglasio je Ljajić.

On dodaje da postoji prostor da bude i veći turistički promet, čemu će doprineti sve ono što država preduzima u domenu turističke infrastrukture.

„Ove godine je šest miliona evra izdvojeno za razvoj turističke infrastrukture u celoj Srbji. Želimo da oživimo neke turističke centre koji su u prethodnih nekoliko godina stagnirali, ali i da afirmišemo sve značajne turističke destinacije u Srbiji”, kazao je Ljajić dodajući da misli na Zlatibor, Kopaonik, Vrnjačku Banju i druge destinacije.

Ističući da će ova godina biti posvećena i Dunavu, Ljajić je rekao da će i u tom segmentu biti realizovan čitav niz projekata. Govoreći o promociji Srbije uopšte, ministar je rekao da ona ima za cilj da na svaki način probamo da privučemo strane turiste u našu zemlju.

20160709_180252

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao novinarima da je grad puno učinio za turizam i da je Beograd jedna od najbrže rastućih kontinentalnih turističkih destinacija u Evropi, a po bezbednosti turista na drugom mestu u Evropi, posle Stokholma.

On je poručio da će grad nastaviti da ulaže u Beograd kao turističku destinaciju, a da tome dosta doprinosi to što smo ekonomski i politički stabilna zemlja.

„Glavni grad beleži u prva četiri meseca povećanje za 12 odsto stranih turista i veći broj noćenja. Beograd nudi dobru zabavu i veliki broj manifestacija, ali proglašen je i za prvu sportsku destinaciju u Evropi, pošto smo imali najveće događaje u košarci, odbojci i vaterpolu. U 2017. u februaru imaćemo u beogradskoj Areni atletsko dvoransko prvenstvo”, naglasio je Nikodijević.

20160709_175730

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović je kazala da je Beograd poslednja stanica promotivnog karavana Moja Srbija u organizaciji TOS-a, koji je obišao u prethodnih meseci i po dana 12 gradova u Srbiji i na kraju Beograd kao 13. destinaciju.

Prema njenim rečima, ta kampanja je bila najviše usmerena na domaće turiste, pošto Srbija ima puno da ponudi kao turistička organizacija.

Ona je pozvala građane Srbije da provedu odmor u našoj zemlji i da se kampanja TOS-a zove Moje leto u mojoj Srbiji.

20160709_175747

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović je rekao da je ova godina rekordna za Beograd, kao i prethodne dve i po broju noćenja stranih gostiju.

„Mislim da dostižemo respektabilan evropski nivo. TOB je prošle godine bio organizator ili suorganizator ukupno 257 manifestacija, a ove godine biće još više. Ovo će biti najuspešnija ili jedna od najuspešnijih letnjih sezona za Beograd kada je turizam u pitanju”, naveo je Popović.

Kako kaže, u prvih pet meseci u Beogradu je ostvaren rast broja turista od 14 odsto, a broj noćenja stranih gostiju u prva četiri meseca je veći za 34 odsto iako je to slabiji deo godine.

„Beograd sve više živi od turizma i u avgustu ćemo preći milion noćenja, što nas ohrabruje”, kazao je Popović dodajući da TOB vodi agresivnu kampanju u regionu, gde na 14 destinacija predstavlja Beograd.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović / Foto: L.S.
Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović / Foto: L.S.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *