Bunjevačka autentičnost u Tavankutu

Foto: TO Subotica
 

Tavankut, selo na severu Bačke čije ime datira još iz kasnijeg srednjeg veka, danas ispunjeno sadržajnim tradicijskim i kulturnim nasleđem, koje se obnavlja i čuva kroz manifestacije i posvećenost njegovih žitelja.

Foto: TO Subotica

Ušuškan na granici plodne “crnice i piska”, obiluje različitim poljoprivrednim delatnostima koje su iznedrile mnoge zanate i specifične rukotvorine, karakteristične samo za ovo podneblje. Otvorenost i radinost žitelja Tavankuta nadahnjuje posetioce i ostavlja utisak bunjevačke autentičnosti.

Tavankut, kao retko koje selo, ima u svojim rukama, dva proizvoda po kojima je postao poznat daleko izvan granica naše zemlje. Jedno su jabuke, čija je proizvodnja narasla na 20.000 tona godišnje, uglavnom za izvoz, i koja je postala ekonomska baza sela. Drugo su slike i suveniri od slame, po kojima su žene iz ovog sela na severu Vojvodine, bez preterivanja, postale slavne u svetskim razmerama.
 
No, ono što je posebno zanimljivo, to je da Tavankućani, pre svega okupljeni oko društva „Matija Gubec“, sada nastoje da ta dva „brenda“ povežu i da na toj vezi, osiguraju razvoj i izgrade budućnost ove zajednice. S jedne strane, tako što će novcem dobijenim od proizvođača voća pomagati očuvanje ne samo ove, u svetskim razmerama retke umetnosti, nego i čitave kulturne baštine, a s druge tako što će sve to „pakovati“ u turističku ponudu, tj. seoski turizam i time obezbeđivati dalji ekonomski napredak.
Članovi udruženja “Matija Gubec”, posetioce dočekuju u narodnoj nošnji, i sa domaćom rakijom i domaćim specijalitetima. Za posetu galerije i udruženja, potrebna je prethodna najava.
HKPD “Matija Gubec”, Tavankut
Tel/Faks: +381 24 4767 048; Mob: +381 64 1488163

Izvor: Turistička organizacija Subotice

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *