Narodni muzej u Čačku

U najstarijoj stambenoj zgradi u Čačku – konaku Jovana Obrenovića sagrađenom 1835. godine, smešten je od 1953. godine Narodni muzej

Narodni muzej u Čačku

Zgrada pravougaone osnove sa ispadom i divanhanom iznad ulaza podignuta je u stilu orijentalno-balkanske arhitekture karakteristične za period vladavine kneza Miloša. Visoki podrum konaka ima zaseban ulaz i ozidan je kamenom, a tavanice su od drvenih greda. Pored hola u prizemlju su još tri prostorije, a u jednoj od njih je bogato dekorisana peć. Do spratnog dela konaka gde većina soba ima dekorisanu tavanicu, a koji je nekada služio za stanovanje i prijem gostiju vodi drveno stepenište.

Narodni muzej u ČačkuPrema zapisima, konak je izgrađen u veoma kratkom roku. Gradnja je počela u martu, a već u septembru mesecu iste godine Jovan Obrenović je nabavljao stakla za prozore i alke za vrata i dolape što je značilo da je radovima došao kraj. Spoljnu fasadu iznad ulaza na jugoistočnoj strani građevine i između dva prozora i dan danas krasi grb generala Jovana Obrenovića, komandanta Moravsko-poderinjske vojne komande. Međutim, gospodar Jovan Obrenović, rođeni brat kneza Miloša je samo kratko živeo u konaku, negde do 1842. godine kada je sa porodicom napustio Čačak u koji se više nije ni vraćao.
Konak je kasnije prvo postao sedište Okružnog načelstva, zatim je u njemu bila smeštena žandarmerijska četa pa školska poliklinika. Konačno, odlukom glavnog odbora od 30. avgusta 1952 godine, dolazi do osnivanja Narodnog muzeja u Čačku, a prva stalna postavka za javnost je otvorena baš u konaku Jovana Obrenovića 1953. godine. Od tada pa do danas Narodni muzej ima zadataka da sakuplja, čuva i izlaže muzejsku građu sa teritorije ljubićskog, trnavskog, takovskog, dragačevskog i moravičkog kraja. Zaposleni u muzeju su posebno ponosni na tri celine stalne postavke čačanskog kraja: od praistorije do kraja srednjeg veka, crkve i manastiri čačanskog kraja i ustanci i ratovi 1804-1941.

Narodni muzej u Čačku
Muzej u Čačku je ustanova kompleksnog tipa za zaštitu pokretnih kulturnih dobara na teritoriji Moravičkog okruga. U svom sastavu ima: odeljenje za paleontologiju koje je nedavno osnovano, za arheologiju, istoriju, istoriju umetnosti i konzervaciju. Imamo bogatu biblioteku specijalizovanog tipa, fotografski atelje i vodičku službu. Godine 1961. iz muzejskih zbirki izdvojena su savremena dela i tada je formirana Umetnička galerija Nadežde Petrović.

Narodni muzej u Čačku Muzej ima oko 20.000 predmeta, realizovao je pet naučnih skupova i ima izuzetno bogatu izdavačku delatnost. Od 1969. godine, muzej u kontinuitetu izdaje naučni časopis od nacionalnog značaja. U toku 60 godina postojanja, realizovano je 110 arheoloških iskopavanja. Osim stalne postavke, Čačani i gosti grada na Moravi redovno mogu u Muzeju da uživaju i u tematskim izložbama.
Čačanski muzej je dobitnik značajnih priznanja, među njima su: Orden republike sa bronzanim vencem (1978), Vukova nagrada(1982.) i Oktobarska nagrada (tada) Opštine Čačak 1997. godine.

Kulturno dobro

Narodni muzej u Čačku

Od svog nastanka do današnjih dana konak je pretrpeo mnoge izmene i prepravke, a veliki konzervatorsko–restauratorski radovi obavljeni su od 1950 do1953. godine. Današnji izgled konak je dobio nakon još jednog obnavljanja u periodu od 1972–1974. godine, a u međuvremenu je u dva navrata (1997. i 2006.) izvršeno prepokrivanje zgrade. Za kulturno dobro od velikog značaja proglašen je 1979. godine.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *