Nekropola stećaka Borak u opštini Rogatica na Listi svetske kulturne baštine

Nakon procesa koji je trajao punih šest godina, 30 nekropola stećaka sa područja regije upisano je na UNESCO-vu Listu svetske kulturne baštine. Odluka je donesena prošle sedmice na samitu UNESCO-a, održanom u Istanbulu.

Nekropola stećaka Borak kod Stjenica u Opštini Rogatica
Nekropola stećaka Borak kod Stjenica u Opštini Rogatica

Od ukupno 30 upisanih nekropola stećaka na Listu svetske baštine, 22 se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine, po tri na području Srbije i Crne Gore i dve na teritoriji Hrvatske.

     Nekropole u Bosni i Hercegovini nalaze se na sledećim lokacijama: Radimlja, Stolac; Grčka glavica, selo Biskup, Konjic; Kalufi u Krekovima, Nevesinje; Borak, selo Burati, Rogatica; Maculje, Novi Travnik; Dugo polje na Blidinju, Jablanica; Gvozno, Kalinovik; Grebnice, Radmilovića Dubrava, selo Baljci, Bileća; Bijača, Ljubuški; Olovci, Kladanj; Mramor u Musićima, Olovo; Kučarin u Hrančićima, Goražde; Boljuni, Stolac; Dolovi, selo Umoljani, Trnovo; Luburića polje, Sokolac; Potkuk u Bitunji, Berkovići; Bečani, Šekovići; Mramor u Vrbici, Foča; Čengića Bara, Kalinovik; Ravanjska Vrata, Kupres.  

Virtuelna tura kroz Vrnjačku Banju

     Tokom šestogodišnjeg procesa kandidovanja nekropola stećaka na Listu svetske baštine UNESCO-a, Opština Rogatica i Turistička organizacija opštine Rogatica su aktivno učestvovali i dali veliki doprinos da se nekropola stećaka Borak kod Stjenica nađe na UNESCO-voj Listi. Danas su veoma ponosni što je njihovo angažovanje imalo pozitivan ishod, veoma značajan za ovo područje.

Nekropola stećaka Borak kod Stjenica u Opštini Rogatica
Nekropola stećaka Borak kod Stjenica u Opštini Rogatica

     Kao što smo na početku rekli, među 30 ukupno upisanih nekropola stećaka na Listu svetske baštine na teritoriji Srbije su tri nekroplole i to: Mramorje na lokaciji Perućac (Bajina Bašta); Mramorje, Rastište opet na području BajinE Bašte, i Grčko groblje, Hrta na teritoriji Prijepolja.

Duhovna banja: Manastir Lepavina

     Što se nekropola u Hrvatskoj tiče one se nalaze na lokacijama: Velika i Mala Crljivica, Cista Velika; Dubravka/sv. Barbara, Konavle.
     Od tri nekropole u Crnoj Gori dve se nalaze na području Žabljaka – Grčko groblje i Bara Žugića, a treća – Grčko groblje je na području Plužina.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *