Odmor u Vrnjačkoj Banji

0
1457

Tragovi delotvornog dejstva mineralnih voda Vrnjačke Banje sežu nešto skoro 150 godina unazad, i zajedno sa prirodnim lepotama i primetnim procvatom u svim segmentima istakli su je na poziciju najvećeg i najpoznatijeg banjskog centra kod nas.

Japanski vrt Vrnjačka Banja

Njeno bogatstvo čini sedam poznatih izvora raspoređenih u samom banjskom jezgru, bližoj i daljoj okolini: Topla voda, Snežnik, Slatina, Jezero, Beli Izvor, Borjak i Vrnjačko Vrelo, od čega se četiri prva spomenuta koriste za balneološku terapiju.

Sam položaj Banje podno Goča, zaštićenost vencem Gledičkih planina, dobra putna povezanost sa ostatkom Srbije, prostrane parkovske zelene i cvetne oaze, uz stalno prisutnu potrebu za unapređenjem ponude i poboljšanjem usluga u svakom smislu, učinili su da Vrnjačka Banja sačuva neke stare i pridobije nove goste. Samim tim i da, osim što je banjski, postane i jedan od najzanimljivijih turističkih centara u Srbiji. Na to je poslednjih godina, posebno tokom letnje sezone uticala raznovrsna ponuda dešavanja na banjskoj promenadi, kulturne manifestacije, muzejske postavke, pozorišne predstave, filmski i muzički festival na letnjoj pozornici… Lepo se uklopio i „Vrnjački Krneval”, valjda zbog toga što su i u vreme osnivanja moderne banje u Vrnjcima (1868. godine), Vrnjčani veliki značaj pridavali balovima, maskembalima i kermesima. Iz godine u godinu u karnevalskim dešavanjima (sredinom jula) sve je više učesnika, a o dobroj zabavi daleko se čulo, što za rezultat ima znatno povećanje broja turista u nedelji Karnevala.karneval

Tada, moglo bi se reći Banja živi punim životom jer je na neki način to sam špic sezone. Naravno, živi Banja i mimo toga, a priliv turista počeo je da se oseća, doduše ne kao ranijih godina, sa prvim lepim danima. Šetača u parku i na promenadi iz dana u dan sve je više, samim tim i novih lica u prodavnicama, restoranima i letnjim baštama. Povećava se količina katanaca na Mostu ljubavi, nekadašnjem sastajalištu učiteljice Nade i srpskog oficira Relje, danas banjskoj atrakciji, a broj ključeva „čuvara ljubavi” znaju samo prodavci popularnih ljubavnih rekvizita i Vrnjačka reka u kojoj završavaju. Desankinu (Maksimović) „Molitvu za ljubav”, nauči tek po neko, ali mnogi požele da baš kao ona, lepotu Vrnjačkog parka dožive kroz romantičnu vožnju fijakerima. Uz nešto manje romantike, Banja se može videti iz turističkog vozića koji saobraća od početka proleća pa sve do kraja septembra meseca.

most ljubavi

Od nužnog smeštaja do luksuza

Gostima je na raspolaganju više od 15 hiljada kreveta raspoređenih u različitim kategorijama i po različitim cenama. Nađe se nešto za svačiji džep. U hotelima, vilama i apartmanskim naseljima je oko 4.500, zdravstvenim centrima 850, a procena je da je oko 10 hiljada kreveta u domaćoj radinosti. Cene smeštaja variraju u zavisnosti od kategorije ali je zahvaljujući brojnim internet portalima savremenom gostu danas mnogo lakše da pronađe smeštaj kakav želi i na lokaciji koja mu odgovara.

Veliki je broj objekata visoke kategorije sa odličnim pratećim sadržajima: bazenima, velnes i fitnes centrima, kongresnim salama. Nažalost, solidan je i broj onih objekata u koje godinama ništa nije uloženo pa više liče na nužni smeštaj nego na iole pristojno mesto za odmor. Nećemo nikog posebno izdvajati, dovoljno je da pročitaju, sami se prepoznaju i zapitaju kuda ih to vodi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here