Reka duga kao godina

Reka Vrelo u narodu je već prihvaćena kao reka „Godina”, zbog toga što od izvora do ušća u reku Drinu teče tačno 365 metara, isto koliko dana u godini ima

Reka Vrelo
Reka Vrelo

U ponudi opštine Bajina Bašta, reka Drina i sve što ima veze sa njom, uporno drži prvo mesto na listi turističkih proizvoda. Zbog toga je valjda „Drinska regata” kao jedna od najvećih manifestacija u ovom delu Srbije, najbolji način za promociju kraja. To u praksi, iz godine u godinu za rezultat ima povećanje broja posetilaca.

Pored Drine, mnogobrojni turisti u letnjim mesecima opsedaju jezera Perućac i Zaovine, kao i planinu Taru. Zadržaćemo se ipak pored vode, u naselju Perućac udaljenom od Bajine Bašte nekih desetak kilometara i opet u blizini Drine. Razlog reka Vrelo u narodu već prihvaćena kao reka „Godina”, zbog toga što od izvora do ušća u reku Drinu teče tačno 365 metara, isto koliko dana u godini ima. Bez obzira na ovako kratak tok Vrelo ima sve karakteristike ozbiljne reke, a to znači da postoje tri mostića, vodenica i jedna od najstarijih mini hidroelektrana u Srbiji.

Ono što je interesantno, reka nastaje na visoravni, na mitrovačkom platou, na nadmorskoj visini od 1000 metara, gde nastaje Perućačko vrelo. Postoji priča da su na tom mestu u vreme kiša ubacivali boje koje su se kasnije pojavljivale u Perućačkom vrelu, što ukazuje da reka Vrelo nastaje na mitrovačkom platou. Temperatura vode je konstantno oko 12 stepeni, a u samoj reci ima potočne pastrmke koja je pored teletine ispod sača, prepoznatljiv specijalitet ovog kraja.

Pastrmku dimljenu na užički način služe u restoranu „Vrelo” ušuškanom među stabla jove i bresta iznad samog vodopada visokog oko 30-tak metara, gde se reka Godina obrušava u Drinu. U blizini je i ribnjak, tako da celokupan prizor za oči (i stomak) izgleda potpuno očaravajuće, isto kao i pogled na vodopad ali sa Drine.

I to je između ostalog povod za dolazak u ovaj kraj, a ko jednom dođe uvek se vraća. Za duže boravke na raspolaganju im je smeštaj u vili „Drina” ili u auto kampu na ušću Vrela u Drinu, a na Perućačko jezero odlaze na kupanje i neke druge vidove aktivnog odmora. Boravak iskoriste i za posetu lokaliteta „Mramorje” sa nadgrobnim spomenicima iz 14. i 15. veka, udaljenog nekih stotinka metara od restorana, koje će biti tema u nekom od narednih brojeva.

Autor: S. Lučić  

Izvor: Politika

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *