Jubilej PIK Oplenac – 60 godina tradicije

Program obeležavanja jubileja planiran je za 23. april u matičnoj Vinariji u Toploli, u ulici Bulevar kralja Aleksandra 57 

5

Podsećanja radi, prateći prirodne karakteristike zemljišta Oplenačkog vinogorja i bogatu tradiciju pravljenja kvalitetnih vina, 1948. godine osnovan je kolektiv preduzeća za  otkup i promet  alkoholnih pića „Oplenac“ . Godine 1953. počela  je izgradnja  „Novog podruma“ koji je po završetku izgradnje 1958. godine poslovao u sklopu preduzeća „Navip“ Oplenac – Topola.
– Ukazom vlade FNRJ (Federativna Narodna Republika Jugoslavija) imovina Zadužbine (kraljeva vinarija)  je 1947. godine data na korišćenje različitim korisnicima, a ekonomija je zajedno sa zgradom starog podruma predata na korišćenje i upravljanje Poljoprivrednom dobru Oplenac.
Od 1958. godine Poljoprivrednom dobru Oplenac pripaja se prva zemljoradnička zadruga „Kubršnica“ iz sela Belosavci, a u narednih par godina i još desetak zemljoradničkih zadruga sa svom imovinom i opremom koju su posedovali. Ovim pripajanjem stvorila se dobra saradnja sa poljoprivrednim proizvodjačima iz dvadesetak sela sa teritorije opštine Topola, kaže Jovana Jocić iz Vinarije PIK Oplenac.

Dalja sudbina

Godine 1973. izvršeno je spajanje trgovinskog preduzeća „Navip“ i Poljoprivrednog dobra Oplenac u „PIK Oplenac“, koji je do kraja 80-tih godina zapošljavao oko 850 radnika i u svom posedu imao na staranju blizu 700 ha obradivih površina. Do početka 90-tih godina kapacitetima i preradom „PIK Oplenac“ je bio u samom vrhu na tadašnjem tržištu Jugoslavije, sa paletom proizvoda; Rajnski rizling, Smederevka , Crni burgundac, Zlatna oplenka, Oplenački crni biser, Šljivovica, Komovica, Leoni kao i mnogi drugi čuveni proizvodi ovog preduzeća. Nakon toga,  trpeći sudbinu velikog broja preduzeća, prolazi kroz tranzicioni period i dve neuspešne privatizacije, da bi posle gotovo pola veka došlo do razdvajanja starog i novog podruma 2002. godine. Potpisanim sporazumom tadašnjeg rukovodstva PIK-a Oplenac i Zadužbine kralja Petra, ustupa se na staranje Zadužbini kralja Petra, a objekti novog podruma prepuštaju se stečaju.

PIK Oplenac

Novi život

Kupoprodajnim ugovorom zaključenim 16.06.2014 godine, PIK Oplenac je postao privatno vlasništvo i ponovo aktiviran kao pravno lice 10.09.2014 godine.Preduzeće je zadržalo svoju primarnu delatnost – proizvodnja vina od grožđa, sa tendencijom širenja delatnosti u oblasti prehrambene industrije.

– Kroz nove arhitektonske i građevinske zahvate tj. rekonstrukciju i investiciono ulaganje u opremu i infrastrukturu zadržani su i unapređeni tradicionalni obrisi vinarije. Vinarija raspolaže najsavremenijom opremom francuskih i italijanskih proizvođača, trenutni kapaciteti su 2.000.000 litara, a nakon organizacije celokupnih pogona za proizvodnju ukupan kapacitet biće 5.500.000 litara godišnje proizvodnje. Jedan sektor vinarije, do 15 posto od ukupnog kapaciteta, baviće se proizvodnjom ekskluzivnih vina vrhunskog kvaliteta. Trenutno je u fazi pripreme 47 hektara mladih zasada različitih sorti grožđa, poručuju iz Vinarije PIK Oplenac.

Naša sagovornica dodaje da postoji plan da u vremenskom periodu od tri do pet godina, Vinarija završi izgradnju luksuznog hotela, ali i da proširi svoje delatnosti u obliku farme i fabrika za proizvodnju sokova, ulja, brikete i pelat, kao i puštanje u pogon destilerije.

2

Foto:PIKO

Објављено
Категоризовано као Profil Означено

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *