Novi proizvodi pirotske mlekarske škole – organski ovčiji sirevi i kačkavalj

Pirot je naširoko poznat po kačkavalju, najtraženiji je onaj iz radionice Mlekarske škole, a sada u ovoj školi imaju nove proizvode – organski ovčiji kačkavalj, sir i urdu, za koje kažu da su jedinstveni na domaćem tržištu.

Proizvodi zasada samo na pirotskom tržištu; foto: Mlekarska škola

Pored primarnog obrazovnog karaktera, pirotska škola ima i komercijalni karakter, a kako objašnjavaju u Mlekarskoj školi „Dr Obren Pejić“, do novih proizvoda došli su prateći savremene trendove.

Direktor škole Nenad Đorđević kaže da došli do vrhunskog proizvoda iz vrhunske radionice.

– Pirotski kraj je oduvek bio stočarski, bez tradicije nema ni budućnosti. Proizvodi su sezonskog karaktera, s obzirom da je sezona ovčijeg mleka od kraja aprila do septembra i količine su ograničene – kaže Đorđević.

Mlekarska škola/Foto:Lj.F.

Kako objašnjavaju u školi, reč proizvodima vrhunskog kvaliteta koji se prave od sirovina koje škola nabavlja od proizvođača koji poseduju sertifikat o organskoj proizvodnji, pa su, kako kažu, organski ovčiji kačkavalj, sir i urda proizvodi jedinstveni na domaćem tržištu.

– Najčistio deo Stare planine doveli smo kod nas i stavili ga na naše trpeze, poučeni iz naprednijih zemalja, gde se poklanja velika pažnja organskoj proizvodnji i čistoj sirovini. Mleko se nabavlja od sertifikovanih poljoprivrednih proizvođača, bez kojih ne bi ni imali ovakve proizvode – kaže direktor.

Miloš Petrović, direktor Veterinarskog instituta u Nišu kaže da su proizvodi mlekarske škole izuzetnog kvaliteta, jer je takvo mleko sa Stare planine, a pirotski kraj je poznat po organskim farmama.

– Svakako će imati prostor i na našem i na inostranom tržištu. Imamo pre svega izuzetno zdravstveno stanje životinja, imamo veoma čistu sredinu, dobre pašnjake. Ovo će biti podstrek za naše stočare, moći će da povećaju stada – kaže Petrović.

Zasada se radi o pilot proizvodima, tek se radi ispitivanje težišta, pa su ovi proizvodi dostupni u Pirotu u prodavnicama Mlekarske škole.

Izvor:Lj. F./Južne vesti

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *