Kraft pivare osvajaju i grad vina – Osnivači brenda Humsko ulažu i u butik hotel u Trebinju

U Trebinju, poznatom po vrhunskim vinskim etiketama, budi se polako i proizvodnja kraft piva, a glavni „krivac“ je pivara Humsko, koja je prva počela proizvodnju i postala pionir u ovom poslu u gradu na Trebišnjici.

Kako kaže u intervjuu za eKapiju Nevena Stanić, koja je ovaj posao pokrenula zajedno sa suprugom Svetom, prva kuvanja su počela na proljeće 2018. a registracija posla urađena je u decembru iste godine.
– Ideju smo imali još 2017. godine nakon otvaranja našeg prvog lokala. Kao ljubitelji piva smo zamislili da bi bilo super da imamo svoje kraft pivo, pogotovo što u tom trenutku nije postojala još nijedna kraft pivara u Trebinju. Na proljeće 2018. moj muž je počeo da pravi prve pokušaje i nakon degustacije u svom lokalu i mnogo pozitivnih reakcija smo odlučili da registrujemo pivaru kako bismo pivo ubacili u ponudu našeg lokala. Tad smo i preimenovali lokal u Pivnica Humsko – pojašnjava Nevena za eKapiju.
Do sada su uložili oko 15.000 KM u svoj projekat. Kuvaju na maloj mašini koja može da proizvede 25 litara dnevno.
– Krajem aprila planiramo da otvorimo novi objekt, po principu njemačkog Brauhausa – ponuda piva i domaće hrane. Iznad restorana ćemo imati sedam soba, u vidu butik hotela. Zbog toga trenutno tražimo adekvatnu mašinu za proširenje kapacitete.
Sveto Stanić (Foto: Jovan Vidaković)
Sirovine, kaže, nabavljaju od firmi iz Mostara i Banjaluke, a plan je da ih ubuduće proizvode sami.
– Trenutno proizvodimo samo vrstu Blonde Ale, ali je planirano do otvaranja novog objekta da ubacimo i druge vrste. Za sada se baziramo samo na Trebinje i to isključivo u našem objektu. Kad nabavimo veću mašinu planirano je i širenje tržišta na okolne gradove.
Nevena kaže da veliki planovi tek predstoje.
– Najveći izazov ove godine nam je otvaranje novog objekta kao i nabavka nove mašine, a čim to završimo idemo u nove projekte. Ideja imamo milion, sada im samo moramo posložiti redosljed.
Srećni su što su ovaj posao prvi pokrenuli u Trebinju i žele da ovaj grad jednog dana bude poznat ne samo po vinima, već i po pivu.
– Imamo lijepu saradnju sa kolegama u Trebinju i širom Bosne i Hercegovine i zato ih ne smatramo kao konkurenciju, nego kao kolege. Tržište je dovoljno veliko da ima mjesta za sve nas.
Izvor: Ekapija
 
 

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *