Ostrvo Zakintos

Ostrvo Zakintos je najjužnije i trece ostrvo po velicini u Jonskom moru, a jedanaesto u Grckoj. Zakintos se nalazi 32 km od Peloponeza i 24 km od Kefalonije. Od luke Kilini udaljen je 33 km. Ime ostrva, prema mitologiji potice od imena sina kralja Figije – Zakintosa.

Glavni grad Zakintos se nalazi u zalivu, na jugoistocnoj strani ostrva. Sam grad je i glavna luka ostrva. Najpoznatija turisticka mesta su Laganas, Argasi, Tsilivi, Kalamaki.. Najpoznatija plaža i zaštitni znak ostrva je Navagio, sa belim peskom, tirkiznim morem i olupinom broda. Do ove plaže se može doci iskljucivo brodom. Zaštitni znak ostrva je „Plava pecina“, otkrivena 1897 god. Ova pecina je jedna od najinteresantnijih mesta za jednodnevni izlet brodom. Najveci zaliv na osrtvu je Laganas na kome se nalaze najposecenije pešcane plaže: Laganas, Kalamaki, Ajos Sostis, Kanonija… Najpoznatija plaža u ovom delu ostrva je Laganas, duga oko 9 km. Nedaleko od zaliva Laganas nalaze se dva mala ostrva Maratonisi I Peluzo do kojih se svakodnevno prave izleti brodom.

Zakintos je poznat po specificnim vrstama kornjaca „Careta careta“ kojih ima na celom ostrvu posebno u južnom delu ostrva, u mestima Laganas, Kalamaki, Dafne, Vasilikos. Lokalni stanovnici i zvanicne organizacije se trude da održe opstanak ove retke vrste kornjaca koje baš na ovom ostvru, u pesku polažu svoja jaja. Najinteresantnije mesto za nocni provod je Laganas. Velika pešcana plaza, klubovi, barovi, restorani smešteni u ovom gradicu svake godine privlace veliki broj mladih ljudi.

Izvor: BigBlue

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *