Predstavljena kampanja „MOJA SRBIJA“

Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić izjavio je danas da je cilj da turizam značajnije doprinese oporavku srpske ekonomije, kao i da u narednih pet godina njegovo učešće u BDP zemlje bude devet odsto, što je svetski prosek, ističući da to nije nerealno.

On je dodao da je želja da turizam sa šest odsto koliko sada indirektno učestvuje u BDP zemlje, podigne to učešće na devet odsto za pet godina.

– To je svetski prosek, ali to nije nerealno – rekao je Ljajić i dodao da je u protekle dve godine učešće turizma u BDP zemlje i direktno i indirektno povećano.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
On je dodao da se mora više raditi na unapređenju ne samo turističke već i putne i svake druge infrastrukture u zemlji navodeći da nema ozbiljnijeg razvoja turizma bez boljih puteva, železničkih pruga, aerodroma, „low cost“ kompanija …

Ljajić je rekao da je u prva četiri meseca ove godine zabeležen rast broja domaćih i stranih gostiju za oko 15 odsto i da je za 18 odsto povećan broj noćenja, a ostvaren je i veći devizni priliv od turizma.

Kako je kazao, ostvareni su dobri rezultati, a dobrom se pokazala i akcija podele vaučera.

Do sada je, kako je naveo, podeljeno 21.000 vaučera za odmor u nekom od turističkih mesta u zemlji, a skoro 50.000 bi trebalo da bude podeljeno ukupno do kraja godine.

On je naveo da strani turisti najčecće i u najvećem broju posećuju Beograd, a da je važno da ih privuku i druge destinacije u zemlji koje bi posetili.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ljajić je dodao da očekuje da će nova vlada usvojiti Strategiju razvoja turizma.

– Ona je usvojena na Nacionalnom savetu za turizam i jedini razlog što nije konačno usvojena je što je vlada u tehničkom mandatu i zato nije mogla da bude usvojena. Očekujem da će novi sastav vlade tu strategiju usvojiti – rekao je Ljajić.

Na konferenciji za novinare direktorka TOS-a Marija Labović najavila je da će od 3. juna startovati Karavan „Moja Srbija“ koji će do kraja leta obići 14 gradova u zemlji.    

 

Preuzeto sa: http://www.srbijadanas.com

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *