Viteško plivanje za Bogojavljenski krst sa princezom Felon i princom Đorđem

0
1479

Drugo Krstovdansko plivanje za Bogojavljenski krst održano danas kod kule Nebojša, ispod Kalemegdana, donelo nam je i jedan jedinstven događaj. Po prvi put su zajedno plivali jedan princ i jedna princeza, a sve to u jednom fantastičnom zimskom ambijentu, pod snežnim pahuljama.

2 princeza Ljubica na celu dela litije

Snežna vejavica, niska temperatura vazduha i Dunav zaleđen na mnogim mestima, nisu sprečili 12 podvižnika da uskoče u reku u čast Hristovog krštenja. Temperatura vode je bila plus  jedan stepen, tek toliko iznad nule da se reka na tom mestu ne zaledi. 

plivanje za Bogojavljenski krst

Na znak predsednika Kraljevskog Reda Vitezova, Hadži Zorana Mrđenovića, „U ime Boga, sad!“, najpre su se u vodu uskočili princ Đorđe Karađorđević, sin princa Tomislava i kneginje Linde, a sa njim i princeza Felon, supruga princa Đorđa. Iako brži u plivanju, kao pravi princ i vitez, Đorđe je sačekao svoju princezu, pa su zajedno doplivali do krsta. Nakon toga, na istu komandu, u vodu je uletelo još deset vitezova. Kao što je najavljeno, takmičenja nije bilo, jer je cilj zajedništvo, a ne samoisticanje, pa su svi učesnici proglašeni pobednicima.

plivanje

Ovo je prvi put da na plivanju za krst učestvuje jedna princeza, a da kuriozitet bude veći, ona nije srpskog roda, već dolazi iz Škotske, a ispoveda pravoslavlje. Za razliku od nje, Đorđu je ovo četvrti put da pliva za krst. A podršku deveru i njegovoj supruzi, kao i ostalim vitezovima plivačima, dala je svojim prisustvom princeza Ljubica, supruga princa Mihajla.

 plivači sa Krstom

Na svečanoj ceremoniji koja je usledila u restoranu Kalemegdanska terasa, svi učesnici su dobili Povelje i prigodne simbolične poklone.

Manje je poznato da Krstovdan i Bogojavljenje predstavljaju jedan praznik. Oba dana se voda osveštava, sa tom razlikom što je prvi dan praznika posan, a drugi mrsan.

Ovaj događaj organizovao je Kraljevski Red Vitezova, uz blagoslov Patrijarha Srpskog Irineja, pod pokroviteljstvom kneginje Linde Karađorđević i u saradnji sa Skupštinom grada Beograda, JP Beogradska tvrđava, MUP Srbije, Ministarstvom odbrane, Vojskom Srbije i drugim institucijama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here