Kako putovati bez stresa

Prvo i osnovno pravilo kada se odlučite za putovanje jeste da se naoružate strpljenjem i da ne dozvolite da vas bilo kakve iznenadne promene planova poput otkazivanja ili kašnjenja leta, gubljenja prtljaga, eventualnih gužvi na putevima i graničnim prelazima ne izbaci iz koloseka. Sve ovo pod uslovom da ste na put krenuli potpuno ispravni, odnosno da uz sebe imate neophodnu dokumentaciju bez koje se na put ne kreće.

putovananja

Ako putujete van granica svoje zemlje svakako ćete bolje proći ako se u startu informišete o izabranoj destinaciji, kulturi, običajima… Pametno napravite selekciju onoga što u toku boravka želite tamo da vidite. Naučite osnovni pozdrav i fraze učtivosti na jeziku zemlje u koju putujete i uvek budite ljubazni i kulturni prema domaćinima i ostalim turistima.

Gde god da idete ne zaboravite da lokalno stanovništvo voli turiste koji na takav način pokazuju interesovanje za njihovu zemlju. Informisanje i učenje pozdrava i fraza, ne znači izradu naučne studije o izabranom odredištu, već samo spoznaju osnovnih elemenata koji odmor mogu učiniti prijatnijim. 

putovanja

putovanja

Sve ostalo pokušaje da otkrijete na terenu i to integrisnjem novu sredinu i uz što više kontakata sa meštanima. 

Probajte lokalne specijalitete, raspitajte se za običaje, oprobajte se u nekim vama zanimljivim lokalnim aktivnostima. Jednostavno, doživite novo iskustvo, zabavite se i proširite vidike.

Ако se slučajno desi dan -D- , dan u kome nešto ne štima, potrudite se da novonastalu situaciju što bezbolnije prebrodite kako vam nervoza ne bi pokvarila ostatak putovanja. Pozitivnim stavom prema svemu i najdosadniji dan, obilazak ili nezadovoljstvo hranom, mogu postati tema za zabavu i zanimljiva uspomena sa putovanja.

By JST

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *