Podrška za mame programerke

Sa skoro 800 prijava za kurseve programiranja u okviru projekta „Mama programira“ Centra za mame, evidentno je da je veliko interesovanje žena za usavršavanje u ovoj oblasti.

Projekat „Mama programira“ je prvi onlajn kurs programiranja za mame u Srbiji, i podržan je u okviru Javnog konkursa za dodelu sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva u Srbiji, u oblasti „obuka i prekvalifikacije žena za podizanje kompetencija u programiranju“.

Na promociji projekta u Klubu poslanika, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, istakla je da je interesovanje za kurseve još jednom potvrdilo potrebu za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju žena za IT sektor.

– Prema istraživanjima u IKT-u u Srbiji žene danas uzimaju svega 18% učešća, dok je na globalnom nivou taj procenat 26, takođe daleko od željenog. Motivacija za veće uključivanje u oblast novih tehnologija, mora da počne već od ranog uzrasta, ali isto tako, potrebno je i prebroditi period nedostatka formalno obrazovanih programera, kroz neformalno obrazovanje. Naročito kada imamo u vidu nedostatak kadrova u našoj najperspektivnijoj industriji, istakla je Tatjana Matić.

Ona je podsetila da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi posebne inicijative u okviru programa za razvoj informacionog društva, koje za cilj imaju veće učešće žena u novim tehnologijama, ne samo u programerskoj delatnosti kao osnovnoj, već i kao dopuni preduzetničkom poslu, ili bilo kojem zanimanju ili interesovanju.

Pored programa obuka i prekvalifikacije žena za podizanje kompetencija u programiranju, Matić je u okviru ovih inicijativa, navela i „Dan devojaka u IKT-u“, međunarodnu manifestaciju koju je Republika Srbija inicirala, a koja se ove godine obeležava 27. aprila.

Izvor:MTT/Jobsstatus

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *