Regenzburg: mladalački „italijanski“ i grad u srcu Evrope

Regenzburg je malo poznata destinacija. Ipak, grad koji se do kraja 80-ih godina prošlog veka smatrao usamljenim i napuštenim mestom, nalazi se u samom srcu Evrope.

Regezburg / Foto: www.germany.travel
Regezburg / Foto: www.germany.travel

Poseta gradu koji nosi naziv Regenzburg svakako je vredna truda, naročito zahvaljujući činjenici da sam grad leži u samom centru oblasti koja je omeđena Frankfurtom, Minhenom i Pragom. Pojedinci Regezburg nazivaju još i „najsevernijim italijanskim gradom“, dok za druge Regenzburg važi sa „srednjevekovno čudo Nemačke“. I jedni i drugi su svakako u pravu. Ne samo da arhitektura grada posetiocima daje utisak boravka u gotovo italijanskom okruženju, već i stil života žitelja Regenzburga leti izuzetno podseća na Južnu Evropu. Ljudi ovde koriste svaku priliku da organizuju ulične festivale, bilo da je u pitanju džez ili umetnost, da slave jubilarne i lokalne tradicije.

Foto: germany.travel
Foto: germany.travel

A i sama činjenica da Regenzburg ima ubedljivo najveći broj ugostiteljskih objekata po metru kvadratnom od bilo kog sličnog grada lako se dokazuje na svakom koraku – u baštama kafea, pabovima, restoranima i velikom broju pivnica koje se kriju u senovitim baštama.

Foto: germany.travel
Foto: germany.travel

Regenzburg – grad koji je Drugi svetski rat preživo gotovo neoštećen – sebe turistima predstavlja kao jedini izvorni i netaknuti srednjevekovni grad u Nemačkoj, mesto koje se nekada smatralo jednim od najvećih i najbogatijih urbanih centara u Evropi. Ipak, uprkos svojoj dvovekovnoj prošlosti, Regenzburg nipošto nije uspavani istorijski zapećak, to je grad sa 150.000 stanovnika i peti po veličini grad u Bavarskoj. Grad je ne samo sedište relativno mladog univerziteta sa oko 25.000 studenata već i ekonomski centar u ekspanziji koji svakodnevno zapošljava oko 100.000 stanovnika, u najvećim delom modernim i visokotehnološkim preduzećima. Regenzburg je grad koji može da ponudi jedinstveno iskustvo obilaska jedne od ikona kulture, 330 metara dugačkog kamenog mosta preko Dunava koga karakteriše prepoznatljiva romanska arhitektura.

Foto: germany.travel
Foto: germany.travel

Meštani, doduše, verovatno tvrde da je Historische Wurstkuchl, stari mali restoran koji svoje mesto čuva pored mosta pravi simbol Regenzburga. Popularni restoran poznat je kao kuhinja koja male kobasice sa domaćim kiselim kupusom i slatkim senfom služi već više od 850 godina.

Hor / foto:tourismus.regensburg.de
Foto: tourismus.regensburg.de

Regensburški hor Domšpacen (Domspatzen), najstariji hor dečaka na svetu, često se smatra sinonimom grada. Georg Racinger (Georg Ratzinger) brat pape Benedikta XVI, je bio dugogodišnji šef „Vrabaca regensburške katedrale“. I sam papa blisko je povezan sa Regenzburgom. On je, uostalom na početku svoje karijere radio i kao profesor na univerzitetu, i još uvek ima svoju privatnu rezidenciju u jednom selu nadomak Regenzburga.

Foto: germany.travel
Foto: germany.travel

Regensburg Tourismus /tourismus.regensburg.de

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *