Rusi ne odustaju od letovanja u Crnoj Gori

Ruski turistički operatori ne namjeravaju da obustave saradnju sa partnerima iz Crne Gore, bez obzira na preporuku portparolke Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

– Ugovori sa stranim partnerima se zaključuju mnogo pre otvaranja sezone, i do sada nismo imali razloga da ih raskidamo, rekla je za ruski portal Meduza šefica kompanije PAKS za saradnju sa Crnom Gorom, Galina Maksimova.

Prema njenim rečima, kompanija će morati da raskine ugovore samo ako dobije naređenje Ministarstva spoljnih poslova ili Rosturizma.

-Ljudi gledaju novosti, zovu kompaniju i pitaju da li ih zaista u regionu može očekivati opasnost. Ali, to su samo pitanja, niko još nije otkazao nijedan aranžman, rekla je Maksimova.

Meduza piše da tu informaciju potvrdjuju i u kompaniji „Vand“.

– Kolega se upravo odmara u Crnoj Gori i saopštava da ni o kakvom lošem odnosu prema Rusima nema ni reči. Nećemo raskidati ugovore s crnogorskim kolegama, čak suprotno tome, ove godine tamo imamo i nove partnere, rekla je Meduzi Ljudmila Meljnik, zadužena za Crnu Ggoru u kompaniji „Vand“.

Portparolka Ruskog saveza turističke industrije Irina Tjurina rekla je portalu da upozoravajuće izjave predstavnika ruskih vlasti imaju „isključivo politički karakter“.

Meduza podseća da je Zaharova 20. aprila izjavila da u Crnoj Gori postoji „eksplozija antiruske histerije“, i upozorila da su moguća hapšenja ruskih državljana i njihovo izručivanje „trećim državama“.

U skladu sa ruskim zakonima, izjava Zaharove nema nikakvu pravnu snagu i nije obavezujuća za turističke firme.

-Osnova za zabranu može biti samo zvanično saopštenje Ministarstva spoljnih poslova ili Rosturizma da u nekom regionu postoji opasnost po bezbednost, život i zdravlje državljana Rusije, rekla je portalu Ana Gladun, iz Pravnog odbora Ruskog saveza turističke industrije. 

Portal Meduza podseća da su se u poslednjih mesec i po u nekoliko ruskih medija pojavili napisi o tome da Crna Gora nije bezbedna za Ruse.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je 23. marta izjavio da će Crna Gora zbog ulaska u NATO žrtvovati svoje ekonomske odnose sa Rusijom.

Izvor: Tanjug

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *