Šafran najskuplji začin na svetu

Da li ste imali prilike da koristite ovaj začin?

Poznato je da je šafran najskuplji začin na svetu. Manje je poznato da se jedna od najkvalitetnijih sorti šafrana gaji u Grčkoj, u blizini mesta Kozani. Na skali kojom se obeležava jačina i kvalitet šafrana, šafran iz Kozanija je visoko iznad drugih. Grčki šafran se zove Krocos Kozanis i mala količina ovog začina može vašim jelima i slatkišima obogatiti ukus i izgled.

U radnjama zdrave hrane u Grčkoj možete kupiti šafran u malim pakovanjima, a videla sam da ga ima i na jednoj tezgi sa začinima na pijacama na Sitoniji. Cena po gramu se kreće od 3€ do 15€, a neki kažu da ima i skupljih.

Na fotografiji desno je 1g začina sa pijace u Nikitiju po ceni od 6,5€, slikano krajem septembra/Foto: A.Nikolić/. Ostale fotografije su iz Kozanija sa zvaničnog sajta.

Inače, ovaj začin se koristio još u Mesopotamiji, koristila ga je Kleopatra u kozmetičke svrhe, pominje se u Bibliji, a u srednjem veku je bio dostupan samo plemićkim porodicama.

Začin je skup jer je potrebno i do 150 000 cvetova samo za jedan kilogram začina, a za proizvodnju su potrebne velike površine obradivog zemljišta. Berači ručno odvajaju cvetove od tučka.

Šafran blagotvorno deluje na organizam i pomaže da se ublaže mnoge tegobe, a u toku su ispitivanja njegovog dejstva na kancer.

Da li ste imali prilike da koristite ovaj začin?

Izvor: Ана Николићza Live from Greece

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *