All for Joomla All for Webmasters
7.9 C
Beograd
уторак, октобар 4, 2022

Sitonija

0
1887

Sitonija spada u nekoliko oblasti koja je najbliža našim turistima, i zajedno sa svojim prirodnim ljepotama čini jednu od najpoželjnijih i najčešćih destinacija za odmor

Sitonija

Raznovrsnost smještaja, kapacitet istih kao i pristupačnost što se tiče cijena zaokružuju Sitoniju kao izbor bez greške.

Rastojanje od Beograda (koji ćemo uzeti kao referentnu tačku u Srbiji) do Nikitija (glavni grad Sitonije i prvo veće mjesto u dolasku) je 742km ili prevedeno u sate vožnje oko 9 sati. Naravno, moguća je i alternativna ruta preko Bugarske sa svojih 796km i nekih sat i po duže vožnje (mi vam ipak preporučujemo put preko Makedonije), kao i direktan let Beograd-Solun, i onda rent-a-car ili autobus do odredišta na Sitoniji.

sitonija
Sitonija je centralni prst u poznatoj i karakterističnoj geografiji Halkidiki regije. Sa svoje zapadne strane gleda na plaže Kasandre, a sa istoka na izdvojenu planinu Atos sa svojim manastirima. Na samoj Sitoniji dominiraju dve planine, Itamos i Dragudelis. Za one aktivnije turiste ovo je sjajan dodatak uz plaže jer su ova dva zaštićena prirodna lokaliteta ispresjecana biciklističkim i treking stazama, a pogled sa vrha je fenomenalan.
Najvažniji gradovi ili bolje rečeno veća mjesta su Nikiti, Neos Marmaras, Porto Kufo, Sarti, Sikia, Toroni, Vurvuru… ali postoji još dosta seoca ili naselja koja ne zaostaju ni u kom smislu, a u zavisnosti od vaših preferenci, imaju i nekih prednosti. U poznate lokacije spada i super luksuzni kompleks Porto Karas sa 4 hotela, sportskim i golf terenima, 45000 stabala maslina i vinogradom od 47,50 hektara.
Najpoznatije i najvažnije znamenitosti su antički grad i dvorac u Agios Atanasiosu, vjetrenjače u Sikiji i crkva iz 16 vjeka u Nikitiju.

sitonija
Naravno, ono što je ipak najbitnije jesu plaže, i Sitonija tu zaista ima šta da ponudi od svake „vrste“, bilo da se radi o pješčanim, kamenitim, idealnim za ronjenje… Trani Amuda, Lagomandra, Tristinika, Kalamici, Orange (Kavurotripes), Armenistis, Karidi su samo neke od najpoznatijih koje su nezaobilazne, ali vas na Sitoniji čeka velik broj malih plaža, uvala i skrivenih mjesta koja samo čekaju da ih otkrijete. Sitonija ima čak 13 plaža koje su nosioci Plave Zastave, međunarodnog priznanja koje označava plaže sa najvišim kvalitetom vode, okruženja, održavanjem, čistoćom i uslovima na plaži. Plaže na Sitoniji se često nalaze na listama najboljih u Grčkoj.

Na Sitoniji ćete pronaći sve veće supermarkete kao što su Lidl i Masutis pa je snabdjevanje vrlo lako i povoljno uz velik izbor. Naravno, manjih prodavanica, voćara, pekara i sl. ima uglavnom svuda tako da neke svakodnevne stvari i namirnice možete pokupiti u povratku sa plaže.

sitonija
Blizina Soluna je još jedna od prednosti Sitonije. Ovaj drugi po veličini grčki grad možete posjetiti u dolasku ili odlasku, ali kako god da se organizujete na kraju ćete pomisliti da vam nedostaje još vremena za ovaj sjajan grad, koji je tako blizak našim ljudima. Spoj modernog i antičkog, prepun duha i mladih ljudi, odličnih restorana i taverni, romantičnom rivom i šetalištem, Solun zaslužuje posebno poglavlje i posjetu.
Pronađite u našoj ponudi smještaj koji vam odgovara i dođite na Sitoniju!

Preuzeto sa: https://nikana.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games