Njeno veličanstvo – žena

Žena je velika inspiracija umetnika i nije slučajno što je ženska lepota toliko zastupljena u istoriji slikarstva, umetnosti uopšte.

Nenad Stanković
Nenad Stanković

Ovim rečima priču o ženama započinje slikar i docent na Akadamiji klasičnog slikarstva u Sremskoj Kamenici Nenad Stanković čije slike dobrim delom krase „čekajuće” ženske figure venerijanske lepote.
– Žena kao Venera nosi princip lepote i estetike u sebi i iz tih razloga je bila i ostala velika inspiracija umetnika. Sama umetnost je princip lepote i zbog toga je uvek prisutna žeđ umetnika za ženskom lepotom, a žena uopšte sve prisutna u umetnosti. Ženski princip je oduvek bio veliki pokretač, okidač velikih dela. Sve ono što su muškarci stvarali kroz vreme i oko čega su se borili kroz istoriju, bilo je inicirano ženom –  kaže Stanković.

Evropljanka sa juga, ulje na platnu 46 x 38-cm
Evropljanka sa juga, ulje na platnu 46 x 38-cm

A kad su žene u pitanju, ono što je kod muškaraca zastupljeno, prvenstveno je princip žene kao majke.

– Od prastarih vremena veličan je princip majke kao tvoriteljke novog života, a zatim princip – žena velika ljubav (ljuba) i princip žene ljubavnice. To su praktično tri velika uticaja žena na muški pol i to je obeležilo civilizaciju. Zaista, to je tako. Svi smo manje više prvo pod uticajem majke, potom žene… Ali poznato je i da je princip žene ljubavnice bio dominantan i vrlo uticajan u važnim dešavanjima – rekao je naš sagovornik.

Balkanska žena, akril ulje na platnu 70 x 50 cm
Balkanska žena, akril ulje na platnu 70 x 50 cm

Na kraju, kako kaže, ne može a da ne istakne srpski rod, gde je princip majke odigrao izuzetno značajnu ulogu, jer je na plećima srpske žene sačuvan srpski rod. „Naše žene su iznele svu teskobu i težinu srpske istorije i bez takve srpske žene žene mučenice, možda srpski rod danas ne bi postojao, zaključuje Stanković, podvlačeći još jednom da je uloga žene suštinska, božanska.

Mediteranska lepota, akril ulje na platnu 46 x 38 cm
Mediteranska lepota, akril ulje na platnu 46 x 38 cm

Foto: http://nenadstankovic.net/

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *