Pokrenite sopstveni biznis pored stalnog posla

U nedavnoj studiji Bentli Univerziteta, 66 posto ispitanika između 18 i 34 godine su izrazili želju da započnu sopstveni biznis. Ipak od 2013. godine samo 3,6 posto preduzeća u SAD su u vlasništvu mlađih od 30 godina. I to ne zbog nedostatka obrazovanja ili talenta. Većina se plaši da će im posao propasti, a prethodno su dali otkaz na svom postojećem radnom mestu, i onda ostaju bez ičega.

Pre nego što se upustite u sopstveni biznis evo 10 koraka koji vam mogu pomoći to uradite, zadržavajući svoj stalni posao.

sopstveni biznis

1. Budite privrženi

Napišite spisak svojih aktivnosti i obaveza tokom nedelje, sa tačnom vremenskom odrednicom za svaku.

Prvo stvari poput gledanja televizije, igranje video igrica ili surfovanje Fejsom i Instagramom precrtajte sa dnevnih aktivnosti i ubacite nove, koje će značiti razvitku vašeg sopstvenog biznisa. Što više vremena oslobodite, brže ćete videti rezultate.

2. Napravite spisak svojih veština i interesovanja

Biznis koji želite da pokrente zahteva određene veštine. Ukoliko ih ne posedujete, odvojite vreme obučavajući s za njih, čitajte, upišite neki kurs, sve je to priprema za ulazak u biznis.

Ukoliko se posao koji želite da započnete ne poklapa u potpunosti sa vašim veštinama, tu nije kraj. Uvek možete da potražite nekoga ko se bolje razume da vam pomogne i radi za vas.

Štedljiva srpska kuća

3. Potvrdite svoje poslovne ideje

U ranoj fazi planiranja biznisa, treba da potvrdite svoju poslovnu ideju. To znači da dobijete iskrene povratne informacije od stvarnih kupaca koji bi potrošili na vaš proizvod stvaran novac.

Često poslovne ideje nisu do detalja osmišljene, a vi mislite kako su one najbolje, ali kako one deluju drugima?

Ako usporite sam proces izgradnje biznisa i osvrćete se na detalje, postepeno ćete kreirati najboje moguće poslovno rešenje.

4. Izgradite konkurentsku prednost

Konkurentska prednost se definiše kao jednostavna prednost, koja vam omogućava da generišete veću prodajnu mrežu i da steknete ili zadržite više kupaca nego konkurenti. To je ono što vaš posao čini vašim.

To može da bude u obliku ponude proizvoda, distributivne mreže, korisničke podrške…

Nemojte samo da puko zadovoljavate potrebe tržišta, pokušajte da se izdvojite od drugih na drugačiji način od onog dostupnog svima.

5. Uspostavite detaljne, merljive i realne ciljeve

Ne želite sigurno da napravite prvi korak, bez znanja šta vas može sačekati u bliskoj budućnosti.

Postavite sebi dostižne i realne ciljeve, a to najbolje deluje ako se radi na nedeljnom ili mesečnom nivou, može i godišnjem za neke dugoročnije.

Takvo postavljanje ciljeva vam nameću konstantnu odgovornost i nema opuštanja.

6. Napravite plan sastanaka, budite aktivni

Jedno je uspostaviti ciljeve, a sasvim drugo dostići ih.

Morate da budete aktivni, da se stalno raspitujete, slušate savete, pričate sa drugima, idete na sastanke, prihvatate promene, uvodite novine…

7. Izbegavajte svoje slabosti

Suštinska činjenica je da treba da radite ono u čemu ste najbolji, jer sigurno ne želite da vam neko drugi govori kako vaša usluga ili proizvod treba da izgledaju, zar ne?

Iako bi bilo lepo da sami napravite vebsajt na kome ćete onlajn da testirate vaše ideje, ako nemate znanja za tako nešto, posvetite vreme učenju i na kraju testirajte svoje ideje onlajn.

8. Uvek tražite povratnu informaciju

Vaš cilj je da izgradite proizvod ili uslugu koja obezbeđuje nešto vredno i korisno za ljude. Važno je da imate objektivne povratne informacije, kako biste se uverili da gradite nešto dobro i kako biste uvideli svoje slabosti.

Ovo radite od prvog dana i čak i kad se vaš biznis razvije, nemojte da prestajete sa tim.

9. Ne mešajte sopstveni biznis sa vašim stalnim poslom

Ne radite na svom biznisu tokom radnog vremena u firmi gde ste zaposleni niti obrnuto. Nemojte da koristite resurse kompanije kako biste bolje razvili sopstveni biznis, niti nekoga iz kompanije da bude vaš asistent u sopstvneom biznisu koji ste pokrenuli.

10. Pre nego što donesete neku važnu odluku, dobro promislite

U potpunosti proverite vašu poslovnu zamisao, otkrijte vaše tržište i testirajte svoju ideju, pre nego što doneste konačnu odluku.

I isto veoma važno, potreban vam je neki održiv prihod pre nego što vaš novi biznis bude sposoban da bude vaš jedini izvor, ukoliko ne započinjete neki starup biznis i možete da obezbedite sebi investitore.

Izvor: Blic / lifehacker.com

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *