Spomen kuća Martina Jonaša u Kovačici

Plavobeli tonovi na živopisnoj fasadi Spomen kuće Martina Jonaša u mestu Kovačica, samo su vizuelna priprema posmatrača za lepotu i bogatstvo koje krije njena unutrašnjost.

Spomen kuća Martina Jonaša u Kovačici
Spomen kuca Martina Jonaša u Kovačici

Ništa čudno ako se ima u vidu da Jonaš spada u najistaknutije ličnosti kako domaće tako i svetske naive. U ovoj kući nije rođen, već je u nju došao sa suprugom i sa sinom kada je imao oko 30 godina što se nekako i poklapa sa periodom kada počinje ozbiljno da se bavi naivnim slikarstvom. Potiče iz seljačko – zanatske porodice, a njegov otac je bio i seljak i zanatlija i na neki način Martinov dalji slikarski rad karakterišu teme koje je, obično vireći ispod stola oko koga su se okupljali stariji, gledao u detinjstvu. Za 40 godina svog stvaralaštva imao je 450 izložbi samostalnih i kolektivnih izložbi po celom svetu, a dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja. Najznačajnije priznanje je zlatna medalja za crtež na međunaorodnoj izložbi crteža 1978. u Milanu koju je Martin dobio zajedno sa Salvadorom Dalijem.

Spomen kuća Martina Jonaša u Kovačici
Osim što je bio slikar Jonaš je bio i veliki kolekcionar i za života je kupovao razne stvari: ikone, oslikane ukrasne tanjire, knjige, časopise, slike drugih slikara naivaca i i akademaca… Svaka stvar imala je svoje izložbeno mesto. Kuća je bila opremljena izuzetnim primercima starog nameštaja u koji je Jonaš takođe puno ulagao, a koji i sada izaziva divljenje posetilaca spomen kuće otvorene za javnost u maju 2014. godine.

Spomen kuća Martina Jonaša u Kovačici

Lepota i sklad umetničkih dela i kolekcionarskih zbirki, nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a neretko utisci posmatrača poneti iz Kovačice posluže i kao ideja za neke promene ili oplemenjivanje svog životnog prostora.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *