Rehabilitacija na maternjem jeziku u srpskim banjama za naše osiguranike u Austriji

Foto: Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Banja Koviljača

Osiguranici Penzionog fonda Austrije poreklom iz naše zemlje koji žive i rade u Austriji moći će u srpske banje na rehabilitaaciju

U Banji Koviljači je, kako prenose Lozničke novosti, održan drugi pripremni sastanak predstavnika rehabilitacionih centara Selters – Mladenovac, Čigota – Zlatibor, Merkur – Vrnjačka Banja i domaćina Specijalne bolnice Banja Koviljača, koji se održavaju u cilju stvaranja uslova za lečenje osiguranika Penzionog fonda Austrije.
Foto: Specijalna bolnica za rehabilitaciju Banja Koviljača
Direktori ovih centara već su bili u poseti Penzionom fondu Austrije u Beču, a posetili su i njihove rehabilitacione centre, zajedno sa direktorima PIO fonda Srbije i Zavoda za socijalno osiguranje Srbije. Ponuđeno je da ova četiri centra budu učesnici programa koji su Austrijanci nazvali „Rehabilitacija na maternjem jeziku“.
– Prilikom posete informisali su nas koje uslove naši centri treba da ispune da bi učestvovali u programu. U pitanju je oko 300.000 osiguranika poreklom iz naše zemlje koji žive i rade u Austriji, a kojima je potrebna rehabilitacija. Oni ne znaju dovoljno jezik zemlje u kojoj žive pa se smatra da bi rezultati oporavka bili mnogo bolji ako bi se odvijao u našim centrima. Na sastancima želimo da nađemo zajedničku ponudu i da sa njom konkurišemo za rehabilitaciju pacijenata sa muskuloskeletnim problemima, a dva centra za neurološku rehabilitaciju, kao i da vidimo šta nam nedostaje. Za početak, planirano je po deset posetelja za ove pacijente i, ako uspemo, to će biti ogroman posao za naše centre – kaže Aleksandar Jokić, v.d. direktora Specijalne bolnice Banja Koviljača.

        Pročitajte još: Solaris Resorts, mesto za odmor, opuštanje i uživanje

Solaris Resorts, mesto za odmor, opuštanje i uživanje

Foto: Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju Banja Koviljača
Kako ističe, ponuda neće ići na uštrb pacijenata koji se već leče o trošku PIO fonda i RFZO, u pitanju su komercijalni pacijenti za koje njihovo osiguranje izdvaja mnogo više novca. Očekuje se da će austrijska delegacija posetiti ova četiri rehabilitaciona centa u martu ili aprilu naredne godine.

Izvor: V.M / Lozničke novosti

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *