Stari Slankamen – ribarska oaza pored Dunava

0
2957

Stari Slankamen, naselje u opštini Inđija, zahvaljujući prirodnom položaju i neopisivo lepoj ambijetalnoj celini krajnjih obronaka Fruške gore naslonjenih na obalu Dunava, ima sve preduslove da postane atraktivna turistička destinacija.

Stari Slankamen

Ali dok se to ne desi, ostaje samo mala varoš koja najveću pažnju javnosti privuče „nekako s proleća”, tek kada Dunav dostigne nivo koji preti da ugrozi sve što mu se nađe na putu. I tada, iznova, na pitanje „ko je kome došao u goste, prirorada čoveku ili čovek prirodi” nema pravog odgovora. Ali čim Dunav opadne, dani puni neizvesnosti i neprospavane noći postanu deo prošlosti, a život u naselju vrati se u normalu. To na prvom mestu znači nesmetan rad u kompleksu najstarijeg banjskog lečilišta u Vojvodini koje u Starom Slankamenu zauzima najnižu tačku, a od Dunava je odvojeno samo uskim asvaltnim putem. Iako je u pitanju Specijalna bolnica – Zavod za preventivu, lečenje i rehabilitaciju neuroloških oboljenja, zbog blizine reke s jedne i blagog brdovitog okruženja s druge strane, pacijenti često imaju običaj da kažu da su boravili u banji a ne u bolnici.

Stari Slankamen

A takav utisak, zaista se stiče nakon vožnje kroz more vinograda, kada se na prilazu naselju pojave njegovi prvi obrisi i prve panoramske slike, kojima dominiraju lokalitet Gradina sa ostacima tvrđave, zelenilom okružena crkva Svetog Nikole, i dominantni Dunav u pozadini.

Stari Slankamen

Naravno, nisu ovo jedine znamenitosti ove varoši. Ima ih još mnogo. Puno je i interesantnih priča, posebno što je Stari Slankamen kao najstarije naselje u opštini, dugo predstavljao granicu različitih imperija pored Dunava. Danas je sasvim mirno mesto za život i odmor.

Stari Slankamen

Zbog bogatog ribljeg fonda i dobrih ribolovačkih terena, meštani i brojni vikendaši uglavnom su orijentisani ribolovu, a čamci, štapovi i ostala oprema neizostavni su dekor prelepe obale. Krase obalu i brojni ugostiteljski objekti sa raznovrsnom ponudom, ali za njima ni malo ne zaostaju pojedini meštani u čijim dvorištima, kod srećnika i u prirodnim lagumima, skrivenim od očiju javnosti mogu da se probaju i kupe najrazličitiji domaći proizvodi,od domaćih jaja do vrlo kvalitetnog kozjeg sira.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here