Svetosavska akademija u austrijskoj prestonici

U Beču je večeras održana Svetosavska akademija, kojoj je predhodio niz programskih celina u okviru Svetosavske nedelje koja je prvi put ove godine upriličena u austrijskoj prestonici.

Raznovrstan  program Svetosavskog praznovanja realizovan je u organizaciji Crkvene opštine Sveti Sava u Beču i SPKD Prosvijeta Austrija.

Akademija je počela pojanjem Tropara Sv. Savi i sečenjem slavskog kolača sa ovogodišnjim kumovima slave. Pozdravni govor, održao je Episkop austrijsko švajcarski Andrej koji nije skrivao radost što je velika sala centra VHS Liesing na Lisinger placu u 23. bečkom okrugu ispunjena do poslednjeg mesta. U svom obraćanju Vladika je podsetio da su Srbi na prostor Austrije prvi put došli u vreme Velike seobe u vreme Arsenija Čarnojevića, davne 1690. godine.

– Svi mi koji smo danas ovde, mi smo naslednici, ljudi koji su u velikoj seobi Srba prvi put došli u ove krajeve, odosno kada su oni prvi put krenuli u Evropu ostavljajući svoje korene, običaje…. I svi mi koji smo danas ovde, u ovoj sali, mi smo njihovi naslednici. Ono što večeras treba učinimo ovde u austrijskoj prestonici, jeste da sa snagama koje imamo, velikom kreativnošću, vizijom i iskustvom proslavimo Svetog Savu. Želim i da pohvalim organizacioni odbor što je ove godine, prvi put u Beču obeležavanje Svetog Save upriličeno ne samo jedan dan, već u okviru Svetosavske nedelje, rekao je Episkop Andrej.

 

Svetosavsku besedu održao je Protoprezviter-starofor Krstan Knežević. Potom su deo programa „Priče i pesme o Svetom Savi“ izvela deca iz Prosvijetine škole srpskog jezika.

U raznovrsnom programu učestvovali su: Dečji Prosvjetin hor pod dirigentskom palicom Vere Simić, Nemanja Guzijan, glumci Vesnna Stanković i Tihomir Stanić, Parohijski mešoviti hor „Kornelije Stanković“, Pojci škole crkvenog pojanja pod muzičkim rukovodstvom protojereja- starofora Nenada M. Mihajlovića i Biserke Vasić, Dečiji hor „Rastko“ Crkvene opštine Sveti Sava u Beču.

Na kraji se deci na bini pridružio i Vladika Andrej kako bi zajedno otpevali Svetosavsku himnu kojom je ovogodišnja svečana Akademija u čast Svetog Save završena.

 

Tekst i foto: Senka Lučić – JobsStatus

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *