Crn ćumur za sladak život

Vranje – Jedini ćumurdžija u Trgovištu Miodrag Popović, iz svoje ćumurane mesečno izvadi dve tone prvoklasnog ćumura, koji nakupci kasnije izvoze u Grčku.

Popović ispred svoje ćumurane u Trgovištu FOTO S. Tasić/OK Radio
Popović ispred svoje ćumurane u Trgovištu FOTO S. Tasić/OK Radio

U Trgovištu ćumurane mogu da budu veoma unosan posao, ukazuje Popović.

– Može lepo da se zaradi od proizvodnje ćumura, jeste to spor i možda težak posao, ali se isplati. Ćumur koji proizvodim  prodaje se u Grčkoj i izuzetng je kvalteta. Kada platim drvo i radnike, od dve tone mi ostane 500 evra čiste zarade, što je značajna dopuna za kućni budžet, pored redovne plate koju imam kao radnik opštinske uprave. Ćumur proizvodim poslednjih desetak godina i to je dovoljan dokaz da se ovaj posao isplati – priča Popović.

Sam proces proizvodnje ćumura zahteva strpljenje, a najbolji ćumur se dobija od bukovog i gabrovog stabla, a može i od šljive.  Ugljenisanje drveta traje desetak dana, nakon što se na površini ćumurane upale naslagane cepanice. Drvo tinja tako desetak dana, onda se polije vodom i zatvoreno stoji sedam dana. Ćumurana  se otvara osmog dana i može da se iz nje izvadi oko dve tone ćumura. U ćumuranu ide na neki način otpadno drvo, mada može da se stavlja prva klasa drveta.

– Pravio sam računicu, kada bi stavio u ćumuranu prvoklasna drva, kvalitet ćumura  bio bi mnogo bolji,  a i zarada bi bila za trećinu veća. Ćumur pakujemo u džakove, i prema priči onih koji dolaze da ga otkupe, on dalje ide u inostranstvo – kaže Popović.

Izvor: OK RADIO / U fokusu 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *