Morahalom – Banja Eržebet

Morahalom-Banja Erzebet

Ceo dan – spa dan

Iako banje u Srbiji važe za izuzetan turistički resurs, malo koji od domaćih centara može se pohvaliti organizovanom dnevnom posetom od minimum pet autobusa punih turista i rekom automobila sa registarskim oznakama nekoliko zemalja.
Jedna banja ipak može, ali ne u Srbiji već u komšiluku, u susednoj nam Mađarskoj. Reč je o banjskom centru Eržebet u malom mestu Morahalom udaljenom svega 15 kilometara od graničnog prelaza Horgoš i 22 km od Segedina.
Morahalom-Banja Eržebet

Tamo se svake subote u toku godine, a u toku leta i sredom, čak i uprkos gužvama na graničnim prelazima, prepušteni blagodetima termalnih voda, pored ostalih posetilaca, brčkaju brojni srpski izletnici.

Ako se osvrnemo na predhodno pomenutih pet autobusa sa u proseku oko 50, a često su u igri dabl dekeri sa 80 putnika, malo matematike možda može naterati zaposlene u našim banjskim centrima da se zapitaju „šta to Mađari imaju što mi nemamo”. I ne samo njih, već i one koji upravljaju sa nekoliko „velikih” akva centara širom naše zemlje.

Zašto?

Vrlo zanimljiv kompleks Eržebet sastavljen je od: lečilišta, 14 pokrivenih i 9 otvorenih bazena, 11 sauna (infra i finska), parnih kupatila, dovoljno kabina za presvlačenje, tuševa i toaleta…

Morahalom - Banja Erzebet
Korišćenje ležaljki je besplatno, a ako neko ne zauzme na vreme, iste može unajmiti u malim trgovinskim radnjama koje pored plažnih rekvizita nude zanimljive suvenire i ostale „mamipare”. Za potpuno opuštanje dovoljno je samo uz sebe imati izabrano društvo, peškir i novac za dnevni trošak.  Sve ostalo, potpuno je bezbedno u garderobi u sklopu koje postoje sefovi čije je korišćenje besplatno.
I sve to za samo pet-šest evra koliko košta pojedinačna celodnevna ulaznica (za grupne posete) za odrasle, što je znatno povoljnije od cena kod nas – stoji u ponudi beogradske turističke agencije Travellino koja svake subote, u toku cele godine realizuje odlaske u Morahalom.

Morahalom-Banja Eržebet
Primera radi, čak i sa plaćenim autobuskim prevozom od 1.390 dinara, srpskom izletniku ispadne povoljnije brčkanje u Morahalomu nego u bilo kom kompleksu u Srbiji.
Pritom, kod nas se ne može uneti ništa od svoje hrane i pića, a kod Mađara je dozvoljeno i ljudi potpuno opušteno dolaze čak i sa ručnim frižiderima.
To ne znači da ne troše novac, o čemu najbolje svedoči gužva u brojnim ugostiteljskim objektima gde se po vrlo pristupačnim cenama može popiti piće, ručati, pojesti sladoled…

Morahalom-Banja Eržebet
Pored klasične ponude brze hrane i specijaliteta mađarske kuhinje, stiče se utisak da malo ko od kupača može da odoli ukusu vrlo zanimljivog obroka pod imenom „langoš”.

Erzebet langoš
U pitanju je veliki „tanjirasti” uštipak, preko koga ide malo soli, preliv od belog luka, pavlaka, mnogo rendanog kačkavalja i kečap, komplet za  460 forinti.
Vodene atrakcije

Morahalom-Banja Eržebet

Ukupna površina bazena u banji Eržebet je oko 2.200 metara kvadratnih i u njima je isključivo termalna voda koja delotvorno deluje kod lečenja oboljenje kičme, reumatskih i ginekoloških problema. Pored svakog bazena postoje osnovni podaci o sastavu, temperaturi i dubini vode, kao i optimalno preporučeno zadržavanje u bazenima. U većini bazena postoje hidromasažeri i „vodeni topovi” za ramena i leđa.

Morahalom - Banja Eržebet
Glavne atrakcije u zatvorenom delu jesu veliki tobogan, i „luda reka” koja velikom brzinom struji u krug. Na otvorenom zanimljivosti je napretek: vodene pečurke i nastrešnice, kugla koja pravi talase, šank bazen – brčkanje uz moderne zvuke i zanimljive koktele… Za potpuno uživanje na raspolaganju su i prateće usluge, tipa masaža, manikira, pedikira a mogu se zakazati na licu mesta po cenama od pet do 11 evra.

Morahalom-Banja Eržebet
Forinte i platne kartice

Plaćanje je isključivo u domaćoj valuti (forinte) a novac je najbolje zameniti u beogradskim menjačnicama (VIP, Exclusive, Trange Frange) koje imaju najbolji kurs. Postoje i menjačnice čim se pređe mađarska granica ali se dobija manje nego u Beogradu, dok u samoj banji nema menjačnica. 

Tekst i foto: Senka Lučić

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *