Mačkov Dan mladog Portugizera u Irigu

Nova vinska godina se bliži!

Za razliku od kalendarske, vinska godina počinje već 15. novembra svečanim otvaranjem prvog bureta mladog vina #portugizer.

– Obeležava se svakog trećeg četvrtka u novembru, širom sveta od Francuske do Japana, a mi je ove godine sa vama proslavljamo u Irigu. Odbrojavanje može da počne, poručuju iz Vinarije Mackov podrum.

Kako kažu, sve će biti isto kao i prethodnih godina, misleći na staro dobro uzbuđenje i mlado vrhunsko vino… Jedina novina je nova adresa, a to je Vinska ulica u Irigu!

U okviru obeležavanja Dana mladog portugizera, 15. novembra biće dodeljene prve tri nagrade za najlepše pesme o vinu pristigle na tradicionalni konkurs vinarije Mackov podrum.

Upoznajte porodicu Mačkovih

Daleke `iljaduosamsto-i-neke kada bi naš predak gospodar-Mitar Jojić posle napornog dana košenja sena pio vino, proizvedeno od grožđa iz svojih fruškogorskih vinograda Seleuš i Grabovac, ni slutio nije da je deo tradicije u nastajanju…

Vreme je teklo kao bistro vino iz olbe. Mnogo je gospar-Mita grožđa obrao i buradi istočio. A njegovi sinovi su različitim putevima pošli. Sin Đoka „optant“ bio je imućan zemljoposednik u Moldaviji. Sin Joca, čuveni bećar i kockar po Italiji. Slao je familiji najlepše anziskarte iz Đenove i Fiume. A sin Todor, mudar i dalekovid čovek, oženio je Persidu Čekić, koja mu je u miraz donela vinograd Memijevo. U njemu danas raste loza Portugizer. Pred kraj svog života, 1926. Todor je postao jedan od osnivača nadaleko poznatog Iriškog podruma. Za tadašnje vreme udruživanja i zadruga naoko uobičajena stvar. Za porodičnu vinsku tradiciju nemerljiv doprinos.

Mitin unuk, a Todorov sin, Sava, on je volo baš da popije! Dugo je svoje znanje utvrđivao, postao majstor svog zanata. Al taj kocko nije…

I tako je svaka generacija Jojića ostavila traga – neki su marljivo dodavali i radili. Po neki u miraz odneli ili na karti izgubili…ali gen za vino se prenosio do danas. Sadašnja generacija umešno koristi vredno nasleđe predaka o negovanju vinograda i pravljenju vina. U kombinaciji sa savremenim svetskim saznanjima iz enologije, proizvodimo vina koja u sebi nose osobenosti fruškogorskog podneblja i svu simboliku porodičnih životopisa utkanih u prelive vinskih gutljaja. Za vašu radost i uživanje!

Novi život vinarije

U porodici osnivača Mačkovog podruma se grožđe gaji i vino pravi već generacijama. Današnji oblik i obim vinarije, kao profesionalno preduzeće, pokrenuo je Sava Jojić – Mačak, 2005. godine. Sadašnja zgrada vinarije je sagrađena i opremljena 2004. godine. Kapacitet vinarije iznosi 200.000 litara a godišnje se proizvodi 120.000 boca vina. Vinarija raspolaže sudovima od nerđajućeg čelika, kao i buradima i bačvama od hrasta i od bagrema.

Izvor: Mačkov podrum

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *