Koprenski vodopad

0
3029

Za osvajanje vrha Kopren neophodni su terenac, dobra kondicija i veliki oprez, a fotoaparat se podrazumeva

Koprenski vodapad

„Dži pi es” uređaj posedujemo ali ga u osvajanju vrha Kopren terenskim vozilom nismo koristili, niti smo se probijali kroz kleku koja nekontrolisano pokriva ionako teško prohodan teren Stare planine… Za takav pohod polako se pripremamo, a do tada samo penosimo iskustva Dragovana Stojadinovića iz Kragujevca. Jedina veza u ovom slučaju između Kragujevca i Stare planine jeste to što je naš sagovornik i u ovoj priči virtuelni vodič veliki zaljubljenik u prirodu. Iza njega je na hiljade pređenih kilometara u terencu, takođe mnogo prepesačenih kilometara i „mali milion“ fotografija. Pre mnogo godina očarali su ga vodopadi Srbije, a Kopren je otkrio i fotografisao sredinom maja meseca 2011. godine.

Koprenski vodopad

Priseća se Dragovan kako je na zakazano merenje, čiji je inicijator, čekao mesec dana. Trud i svaki korak po teško prohodnom terenu sa velikim nagibima i klizavim stenama zaista se isplatio. Ne u materijanom smislu, već prventsveno kroz lično zadovoljstvo viđenim, potom i stručno utvrđenim činjenicama prezentovanim putem veb prezentacije www.vodopadisrbije.com na kojoj su pored Koprenskog, dostupne informacije o čitavom nizu vodopada, prirodnih fenomena i dragulja Srbije. Možda i zbog toga što će šira javnost, planinari i svi zaljubljenici u prirodu ubuduće imati novo odredište na svojim mapama – Koprenski vodopad čija lepota zaustavlja dah.

Koprenski vodopad

-Dolazak do ovog vodopada nije ni malo lak. Terenac, dobra kondicija i veliki oprez su neophodni. Fotoaparat se podrazumeva jer vodopad i njegove kaskade prosto ne daju mira ni oku, ni objektivu – objašnjasnio je Stojadinović, dodajući da je u pitanju više kaskada i da pojedine dostižu visinu i do 40 metara.

Koprenski vodopad

Inače, Koprenski vodopad je glavni izvorišni krak Jelovičke reke a ime je dobio po staroplaninskom vrhu Kopren (1.963mnv) ispod koga izvire Dabidžin potok na Staroj planini. Sve do juna meseca prošle godine njegova jedinstvenost ogledala se u čarobnoj lepoti i poziciji na najvećoj nadmorskoj visini u Srbiji od 1.820 metara.

Koprenski vodopad

Nakon toga je struka učinila svoje, na teren su izašli dipl. ing. hidrogeologije Ivan Đokić i dr Saša Milanović sa rudarsko-geološkog fakulteta, centra za hidrogeologiju karsta u Beogradu. Reč je o stručnjacima koji su izvršili i merenje vodopada Jelovarnik na Kopaoniku, predhodnog srpskog rekordera u ovoj kategoriji.

Delo (prirode) na videlo Merenjima koja je izvršio dr Milanović, ispostavilo se da je Kopren najveći vodopad ne samo na Staroj planini već i u celoj Srbiji sa zvaničnom dužinom izmerenog vlaka od 148 metara. Ukupna visina od početka do kraja merenja je 103,5 metara sa prosečnim padom od 56,4 stepena.
Delo (prirode) na videlo
Merenjima koja je izvršio dr Milanović, ispostavilo se da je Kopren najveći vodopad ne samo na Staroj planini već i u celoj Srbiji sa zvaničnom dužinom izmerenog vlaka od 148 metara. Ukupna visina od početka do kraja merenja je 103,5 metara sa prosečnim padom od 56,4 stepena.

 

***Nedugo nakon otkrića Koprenskog, Dragaovan je takođe na Staroj planini gde se nalazi skoro trećina vodopada Srbije, pronašao „novi” najveći vodopad. Reč je o vodopadu Kaluđerski skokovi koji je dug 232 metra, što će biti povod neke nove priče.

By JST

Foto: Dragovan Stojadinović Sule, autor jedinstvene knjige „Vodopadi Srbije”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here