Hercegovački vinogradari zadovoljni kvalitetom i prinosom

Prinos dobar a kvalitet odličan, tako vinogradari ocijenjuju ovu godinu i dodaju da su zadovolji. Kada je godina sama po sebi teška kakva je ova 2020 vinograd tada da svoj maksimum, vjeruje se u Hercegovini. Berba grožđa je pri kraju.

Hercegovačka kraljica vina žilavka ove godine je kažu najbolje rodila, njena berba već je završena. Pri kraju je i berba vranca a na redu su sorte kaberne i merlo.
Odičan slador a svaka bobica zdrava, odlike su ovogodišnjih grozdova. Vinare čeka još posla, kvalitetno grožđe iz polja sada se pretvara u božanske kapljice u boci.
„Vinogradarstvo je ipak imalo jednu jako dobru godinu i ako kažemo da smo u vinogradu imali možda i najsušniju godinu u zadnjih 30 godina onda je i taj nektar koji ćemo dobiti od našeg grožđa će biti izuzetnog kvaliteta. Ja sam prezadovoljan rezultatima prvih berbi“, kaže Radovan Vukoje, podrumi Vukoje.
Bilo je dovoljno berača ove godine, za razliku od prethodnih kada je nedostatak radne snage bio veliki problem. Stručnjaci kažu da nedavne kiše nisu škodile neubranom grožđu. Do dobrog roda nije lako doći zato je proteklih mjeseci bilo mnogo posla u vinogradu.
„Početak godine je bio malo škakljiv, bilo je dosta padavina u junu tako da je bilo opasnosti od pojave bolesti pepelnica tako da se moralo radniti jedno ili dva više prskanja ali u suštini kasnije nas je ispratilo lijepo vrije tako da je kvalitet bio dobar“, kaže Branko Anđelić, agronom.
„Prinos grožđa je veoma dobar, kvalitet odličan. svi oni koji su ispoštovali neke agrotehničke mjere, u smislu rezidbe i zaštite, uz povoljne agroekološke i klimatske uslove koje smo imali ove godine dobili su jedan kvalitetan rod grožđa“, ističe Igor Tomašević, ministarstvo poljoprivrede PJ Trebinje.
Vinogradi traže slugu a vino gospodara, kažu u vinogradari. Ovi vrijedni ljudi se nadaju da će kvalitet grožđa i vina sa juga biti još više prepoznat i da će se konačno zabraniti uvoz grožđa sa strane, zato su sve oči uprte u nadležne bh službe.
Izvor: Atv

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *